Albanski premijer Edi Rama izjavio je 21. decembra u Tirani da su potpisani sporazumi Srbije, Severne Makedonije i Albanije veoma opipljivi jer će omogućiti slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima Srbije i Severne Makedonije, na kraju samita inicijative Otvoreni Balkan, Rama je rekao da su potpisani sporazumi "realnost sutrašnjice" i dodao da time ne misli na dalju budućnost, nego na početak 2022. godine.

"Sporazumi su potpisani kako bi bio otvoren put svima koji već godinama imaju neku interakciju, kao proizvođači, izvoznici, uvoznici. Oni su se do sada suočavali sa dugim redovima i brojnim proverama, a od 1. januara 2022. moći će da prelaze granice bez potrebe da tri puta pokazuju ista dokumenta u vezi sa izvozom i uvozom proizvoda i životinja", kazao je Rama.

Ranije je najavljeno da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija na samitu u Tirani potpisati sporazume o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, o povezivanju šema elektronske identifikacije građana, o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje i o saradnji akreditacionih tela.

Najavljeno je i da će Srbija i Albanija i Severna Makedonija i Albanija potpisati bilateralne sporazume o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost.

Rama je rekao da sporazumi omogućavaju početak izvoza živih životinja i dodao da su tu vest "dugo čekali svi koji se bave proizvodnjom mesa".

Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu pruža svim državljanima da imaju trenutan i jednak pristup kada je reč o radnim i boravišnim dozvolima, naveo je Rama.

Dodao je da Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana utire put uspostavljanju zajedničkog sistema kako bi svi koji žele da se registruju ili da konkurišu za radnu dozvolu u drugoj zemlji mogli to da učine preko pametnih telefona ili računara.

"Svrha je da nema granica za sve koje žele slobodno da prenose robu i kapital, niti za kretanje njihovih usluga", naveo je albanski premijer.

Rama je rekao da su potpisani sporazumi usmereni ka uspostavljanju jedinstvenog regionalnog tržišta.

"Ovo može da se izvede jedino kroz Otvoreni Balkan. To je inicijativa koja ide napred i sprovodi sve što je dogovoreno tokom Berlinskog procesa, a nije ostvareno. Od početka smo jasno stavili da je ovo inkluzivna inicijativa i nikada nismo prestali da pozivamo ostale iz regiona, ističući koliko ima koristi za građane", kazao je.

Naveo je da je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, koji se učesnicima samita obratio putem video linka, "jasno istakao" da Evropska komisija "u potpunosti podržava Otvoreni Balkan i da poziva ostale tri zemlje (Zapadnog Balkana) da se priključe" toj inicijativi.

Sledeći samit inicijative Otvoreni Balkan biće održan krajem februara u Severnoj Makedoniji, rekao je Rama.

Vučić: Evrointegracije i inicijativa Otvoreni Balkan su paralelni procesi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana i inicijativa Otvoreni Balkan paralelni procesi i da brzina evrointegracija pojedinačnih učesnica ne može da utiče na inicijativu.

"To ne može da utiče na nas jer smo duboko posvećeni ovom procesu Otvorenog Balkana i mi ćemo dati sve od sebe da uvek budemo na strani Severne Makedonije i Albanije kada govorimo o otvaranju procesa evropskih integracija za ove dve zemlje", rekao je on na konferenciji za medije.

Vučić je ocenio da su inicijativa i evrointegracije paralelni procesi i da krivica za zastoj u otvaranju pregovora nije kod vlasti Severne Makedonije i Albanije nego u Evropskoj uniji.

Predsednik Srbije rekao je i da su konkretni rezultati najbolji poziv ostalim državama Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan.

"Za nas je veoma važno to što danas radimo za sebe, jer mislim da ćemo ih privući ne političkim pozivima... mi ćemo najviše da uradimo za njihovo priključenje nama, ali i za veće zadovoljstvo naših građana time što ćemo da radimo konkretne stvari", rekao je Vučić.

Zaev: Sporazumi nude jednostavan pristup tržištu rada u bilo kojoj od tri zemlje

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da potpisani sporazumi Albanije, Srbije i Severne Makedonije omogućavaju jednostavan pristup tržištu rada u bilo kojoj od tri zemlje.

Na kraju samita inicijative Otvoreni Balkan, Zaev je rekao da će građani ubuduće moći slobodno da se kreću i da rade u bilo kojoj od tri zemlje.

"Hiljade porodica u regionu moći će da osete konkretne koristi od potpisanih sporazuma i ove inicijative. Povezivanjem ekonomija postajemo konkuretniji, snažniji i spremniji za dalji razvoj", kazao je Zaev.

On je još jednom pozvao Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan koju je pokrenuo sa predsednikom Srbije i premijerom Albanije.

"Od početka inicijative, moji prijatelji i braća, Aleksandar Vučić i Edi Rama, i ja isticali smo da je Otvoreni Balkan zajednički proces stvoren radi dobrobiti celog regiona. Upućujemo jasan, direktan i nedvosmislen poziv drugim zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže", rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je kazao da se ne sme dozvoliti da "prevlada evroskepticizam" u regionu, uprkos usporavanju procesa evrointegracija.

"Otvoreni Balkan znatno doprinosi vrednostima i idejama EU. Kada EU ne uspe, mi imamo obavezu da stalno i stalno pokrećemo inicijative kako bi našim građanima omogućili bolji život. Brisel je odlučio da uspori proces proširenja, ali evropeizacija u regionu ne treba da čeka ni da bude zaustavljena", naveo je.

Zaev je ponovio da Otvoreni Balkan nije zamena za EU, već da ta inicijativa "sprovodi evropske ideje" na Balkanu.

"Otvoreni Balkan je put u jednom pravcu. Nema razloga da napustimo put koji vodi bližoj saradnji ljudi u regionu", dodao je Zaev.

Izvor: Beta

Foto: Beta/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE