Francuska ambasadorka u Sloveniji Florens Ferari izjavila je da je Pariz svestan da su bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu od ključne važnosti za Evropu i da podržava njegov put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Francuska 1. januara preuzima od Slovenije predsedavanje EU, a na kraju predsedavanja, u junu, organizovaće konferenciju o Zapadnom Balkanu.

"Konferencija o Zapadnom Balkanu treba da dokaže ulogu koju Francuska pridaje regionu i njegovoj EU perspektivi", izjavila je Ferari za slovenačku agenciju STA.

Ambasadorka je rekla da postoje neki "pozitivni signali" da bi narednih meseci mogli da budu odblokirani pristupni pregovori s Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Činjenica je da mi podržavamo EU perspektivu Balkana i vrlo smo zadovoljni novom metodologijom koja je proces proširenja učinila čvršćim i kredibilnijim", rekla je Ferari.

Iako je Francuska donekle rezervisana prema proširenju EU, nastaviće napore koje je na tom planu preduzimala Slovenija tokom svog predsedavanja u drugoj polovini 2021.

Ferari je ocenila da je Slovenija uradila dobar posao, ukazujući na dogovor o pravičnoj minimalnoj plati i uredbe o digitalnim tržištima i digitalnim uslugama.

"Zahvaljujući Sloveniji, francusko predsedavanje će moće da počne na dobroj osnovi", rekla je Ferari.

Ambasdorka je kazala da će fokus Francuske biti na zelenoj tranziciji, digitalizaciji i Strateškom kompasu, kao i Konferenciji o budućnost Evrope koja će biti završena tokom francuskog predsedavanja, a da će u martu biti organizovan ekonomski samit.

Ferari je dodala da ne očekuje da predsednički izbori u Francuskoj u aprilu utiču na predsedavanje EU.

Mada nije želela da govori o ishodu predsedničkih izbora, Ferari je rekla da Francuska nije izuzetak kada je u pitanju jačanje krajnje desnice u Evropi.

Taj fenomen pokazuje da neki ljudi osećaju da ih niko ne čuje, rekla je ambasadorka, dodajući da na njihovu zabrinutost treba odgovoriti na osnovu demokratskih principa.

Kada su u pitanju odnosi Pariza i Berlina, Ferari je izrazila uverenje da će ostati jaki posle promene vlasti u Nemačkoj.

Dogovor koji je Francuska potpisala sa Italijom u novembru, dodala je, pokazuje da Evropa može pozitivno da utiče na bilateralne odnose, što je takođe dobro za celu Evropu.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: eesc.europa.eu