U Fondaciji Hajnrih Bel u Beogradu smatraju da bi ministarstvo spoljnih poslova Nemačke moglo da usvoji novi pristup Zapadnom Balkanu u kome bi veći značaj dobila pitanja povezana sa vladavinom prava i ekološkim standardima.

Direktor kancelarije Fondacije u Beogradu Simon Ilse osvrnuo se u tekstu uz novogodišnju čestitku na nedavne događaje koji će se pokazati važnim u idućoj godini, u regionu i šire.

U vezi izbora nove nemačke vlade, Ilse je naveo da će se posebno budno pratiti uloga Zelenih u povratku na pragmatični pristuo kreiranju politike, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

"U tom smislu, očekujemo da bi Savezno ministarstvo spoljnih poslova moglo da usvoji novi pristup regionu Zapadnog Balkana, mnogo više fokusiran na pitanja povezana sa vladavinom prava i ekološkim standardima", napisao je Ilse.

Kako je naveo, nedavni događaji razlog su za brigu oko vladavine prava u Srbiji, posebno kada je reč o zaštiti životne sredine.

"Predloženi rudnik litijuma Rio Tinta u zapadnoj Srbiji izazvao je proteste širom zemlje koji su rezultirali ustpucima, ali mnoge druge borbe još traju", napisao je direktor kancelarije Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Kada je reč o suočavanju sa prošlošću, on se osvrnuo na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda koji je ponovo ukazao na uzdržanost srpskih vlasti da se time pozabave i kazne odgovorne.

Umesto toga, napisao je Ilse, vlasti su izabrale da prećutno podrže desničarske elemente društva koji negiraju genocid, čime se dodatno destabilizuje region.

U takvoj atmosferi, kako je dodao, slede referendum o promeni Ustava radi jačanja nezavisnosti pravosuđa u januaru, kao i predsednički, parlamentarni i izbori za Beograd u aprilu.

U Crnoj Gori, pše Ilse dalje, podele u drušstvu se samo produbljuju a nestabilnost vlade je pojačana poslednjih nedelja.

"Ipak, uvereni smo da će građanska i proevropska Crna Gora pobediti", naveo je Ilse.

On se osvrnuo i na energetsku krizu u regionu, na poverenje javnosti u medicinske autoritete u vreme pandemije, kao i činjenicu da se mere protiv pandemije slabo primenjuju.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/MEDIJA CENTAR BEOGRAD