Bugarska TV zvezda Slavi Trifonov, čija je partija Ima takvih ljudi deo vladajuće koalicije, predložio je pogodbu po kojoj bi Sofija skinula veto na početak pregovora Severne Makedonije sa EU a Bugarima bi bi bile ukinute  američke vize i zemlja bi ušla u Šenegen.

To je prvi pokušaj trgovine bugarskim vetom od strane jednog bugarskog političkog lidera, mada je Trifonov rekao da je to njegovo mišljenje kao građanina a ne lidera vladajuće partije.

To znači, piše Euraktiv Bugarska, da oko pozicije Trifonova još ne postoji slaganje među partnerima u koaliciji.

Međutim, ministarka spoljnih poslova Bugarske Teodora Genčovska je iz kvote partije Ima takvih ljudi.

"Pošto Amerikanci toliko žele Severnu Makedoniju u EU, neka i građani Bugarske, kao i građani većine članica Unije, putuju bez viza u Ameriku... A pošto smo mi članica EU, Bugarska odmah mora da postane članica Šengen zone", napisao je Trifonov na Fejsbuku.

Trifonov je dalje napisao da je lojalnost dvosmerna - ako EU i SAD žele da im Bugarska bude lojalan partner, i one treba da budu lojalne Sofiji.

"Pod tim uslovima i ako Makedonci... ispune sve uslove iz Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji između Bugarske i Severne Makedonije, možemo početi pregovarački proces za prijem Severne Makedonije u EU", zaključio je Trifonov.

Dalje se navodi da će predsednik Bugarske Rumen Radev sazvati za 10. januar sastanak konsultativnog saveta za nacionalnu bezbednost radi razjašnjavanja bugarske pozicije o Severnoj Makedoniji na početku rada novog parlamenta u kojem dominiraju "novi igrači".

Premijer Kiril Petkov je pre dve nedelje dao rok od šest meseci da se reši pitanje veta sa Skopljem. On preferira da na razgovore sa vlastima u Skoplju gleda pozitivno, fokusirajući se na razvoj ekonomskih odnosa.

Predsednik Radev je međutim saopštio stav Sofije da Severna Makedonija treba da promeni ustav kako bi obezbedila jednak tretman Makedonaca sa bugarskim identitetom.

U međuvremenu je premijer Albanije Edi Rama u poslednjem obraćanju naciji u 2021. rekao da će nastojati da odvoji albanski put ka EU od puta Severne Makedonije ako Bugarska bude istrajavala na vetu za Skoplje.

Iako su obe zemlje ispunile sve zahteve za početak pregovora o pristupanju EU, Savet EU o tome nije postigao sporazum zbog bugarskog veta za Severnu Makedoniji kojim je "kažnjena" i Albanija.

Ambasadorka Francuske u Albaniji Elizabet Barsak rekla je da ne treba razdvojiti put Albanije i Severne Makedonije ka EU.

Francuska je upravo preuzela šestomesečno predsedavanje EU.

Izvor: EURACTIV:com

Foto: Beta