Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u Sarajevu da Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima prijatelja i partnera. On je rekao da je mir najavažniji i da postoji međusobno uvažavanje Hrvatske i BiH.

"Moja današnja poseta BiH nadovezuje se na veoma uspešnu posetu premijera (Andreja) Plenkovića. Došao sam kako bih sa ministarkom (spoljnih poslova Biserom) Turković razmotrio mogućnost održavanja zajedničke sednice Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske u Zagrebu", kazao je Grlić Radman novinarima posle sastanka sa šeficom diplomatije BiH 5. januara.

Istakao je da su BiH i Hrvatska upućene jedna na drugu, s obzirom na to da imaju najdužu granicu međusobnu granicu.

"Osim toga, nas povezuje i visoka trgovinska razmena od oko dve milijarde evra", dodao je hrvatski šef diplomatije.

Govoreći o situaciji u BiH, Grlić Radman je kazao da je svestan trenutne političke krize u toj zemlji, ali da se nada da će se stanje promeniti i da će biti moguće održati zajedničku sednicu Saveta ministara BiH i hrvatske vlade.

"Iskreno se nadam da će doći do poboljšanja političkih okolnosti u BiH, a tome bi uveliko doprinelo postizanje dogovora o Izbornom zakonu", ocenio je on i dodao da će Hrvatska podržati sve ono što se politički lideri u BiH dogovore.

Prema njegovim rečima, Hrvatskoj je u interesu stabilnost BiH, što je, kako je naglasio, ujedno i garant za pristupanje Evropskoj uniji.

"Kad bi se samo Hrvatsku pitalo, BiH bi već bila u EU", naveo je Grlić Radman.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da BiH i Hrvatska dele mnogo toga, pa i otvorena pitanja.

"Imamo više od 140 potpisanih bilateralnih sporazuma. Radimo i otvara se mogućnost za napredak i rešavanje pitanja koja opterećuju odnose duže vreme. Saglasni smo da se pitanje ispunjavanje 14 prioriteta mora vratiti u centar pažnje i obezbediti puna funkcionalnost institucija BiH", navela je Turković.

Ona je upozorila da destabilizacija BiH ne može proći bez destabilizacije celog regiona.

"A svima nam je stalno da region bude miran i prosperitetan i da idemo u pravom smeru", naglasila je ministarka.

Šefica diplomatije BiH pozdravila je ideju da se zajednička sednica Vlade Hrvatske i Saveta miistara BiH održi u prvoj polovini 2022. godine u Zagrebu.

"Verujem da će to biti prilika da utvrdimo smernice za daljnji rad i saradnju“, kazala je Turkovićeva.

Podsetila je da se 21. jula ove godine navršava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Hrvatske.

Navela je da je jedno od otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske namera hrvatskih vlasti da na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, izgradi deponija za nuklearni otpad.

Prema njenim rečima, potrebno je posvetiti dodatne napore da bi se postiglo rešenje na dobrobit obe zemlje.

"Predlažem značajnije uključivanje BiH i eksperata u praćenju stanja, pronalasku rešenja i aktivnosti koje je potrebno preduzeti. Verujem da ćemo intenzivirati ova pitanja i da će se razgovori nastaviti", ocenila je Turković.

Zaključila je da su veze BiH i Hrvatske snažne, kao i da su dve zemlje ekonomski, geografski i društveno upućene jedna na drugu.

"Naša prošlost, sadašnjost i budućnost su povezane i uz međusobno poštovanje, uvažavanje i dobrosusedski duh siguran je put kojim želimo ići i doprinositi boljem razumevanju i atmosferi", navela je ministarka spoljnih poslova BiH.

Izvor: Beta

Foto: Beta