Vlasti SAD su uvele sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, navodeći kao razlog njegove koruptivne aktivnosti i kontinuirane pretnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC)  saopštila je 5. januara da je uvela sankcije i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, za koju se navodi da je "pod kontrolom" Dodika.

U saopštenju američkog Ministarstva finansija navodi se da ti potezi proizlaze iz nastojanja administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da promoviše odgovornost osoba koje, između ostalog, "podrivaju stabilnost" Zapadnog Balkana "korupcijom i pretnjama dugotrajnim mirovnim sporazumima".

"Dodik podriva institucije BiH zalaganjem za preuzimanje državnih nadležnosti (BiH) i iniciranjem stvaranja paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Takođe, Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz podmićivanje i druge oblike korupcije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Dodikova "etnonacionalistička retorika podela odražava njegova nastojanja da realizuje navedene političke ciljeve i da skrene pažnju sa svojih koruptivnih aktivnosti".

"Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, stvarajući rizik od šire regionalne nestabilnosti", navodi se.

SAD su januara 2017. godine uvele sankcije Dodiku zbog toga što je "aktivno opstruisao" ili stvarao "značajan rizik od aktivne opstrukcije" Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u BiH.

"Današnje akcije se nadovezuju na to nasleđe, ciljajući njegovu (Dodikovu) tekuću destabilizirajuću aktivnost u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum, kao i njegovu zloupotrebu službenog položaja radi učestvovanja u široko rasprostranjenoj korupciji, koja podriva državne institucije u BiH", piše u saopštenju.

Dodik se, kako se navodi, otvoreno zalaže i preduzima akcije u pravcu jednostranog prenosa državnih nadležnosti sa vlade BiH na Republiku Srpsku, i javno izražava protivljenje međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH.

"Uz to, Dodik javno ocrnjuje druge etničke i verske grupe u BiH, seje dodatne podele i izaziva političku blokadu", dodaje se.

Sankcije se Dodiku uvode i za odgovornost ili saučesništvo u korupciji, ili direktno ili indirektno učestvovanje u njoj, piše u saopštenju.

"Dodik je uspostavio patronažnu mrežu u BiH od koje on i njegovi saradnici imaju koristi. Primer Dodikovih koruptivnih radnji je to što je vlada sa njegovim bliskim poslovnim saradnicima direktno sklapala ugovore, omogućivši im monopolske pozicije u ​​RS", navodi se.

Za Alternativnu televiziju iz Banjaluke navodi se da je u privatnom vlasništvu kompanije "blisko povezane sa Dodikovom porodicom".

SAD joj, kako se navodi, uvode sankcije "jer je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili zbog delovanja ili namere za delovanjem za ili u ime Dodika, direktno ili indirektno".

Dodaje se da Dodik "iza kulisa vrši ličnu kontrolu" nad Alternativnom televizijom, i da zahteva da lično odobrava priloge povezane sa politički osetljivim temama.

"Dodik je kupio Alternativnu televiziju kako bi unapredio vlastitu agendu, koja uključuje omalovažavanje drugih političkih ličnosti, popravljanje njegovog imidža i približavanje ličnim i političkim ciljevima", navodi se.

Ministarstvo finansija SAD navodi i da je ugovore vezane za Alternativnu televiziju Dodik "direktno dodelio članovima svoje porodice", što se opisuje kao još jedna u nizu koruptivnih aktivnosti.

Novac iz javnih preduzeća direktno je usmeravao u Alternativnu televiziju za koruptivne svrhe, navodi se i dodaje da je Dodik značajno povećao finansiranje tog kanala poslednjih godina i da je bio deo kampanje zlonamernog uticaja preko njega, uz objavljivanje sadržaja koji doprinose njegovim političkim i ličnim ciljevima.

Posledica poteza OFAC je blokada sve imovine i imovinskih interesa pojedinaca i entiteta koji se nalaze u SAD ili u posedu ili pod kontrolom Amerikanaca. Blokirani su i svi entiteti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, navodi se.

Ako nisu odobrene opštom ili specifičnom licencom od OFAC, ili izuzete, sve transakcije američkih državljana ili unutar SAD, koje uključuju bilo kakvu imovinu ili imovinske interese blokiranih osoba, načelno su zabranjene. Zabrane se odnose na razmenu sredstava, dobara ili usluga sa blokiranim osobama.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson izjavio je da se ovim sankcijama ističe posvećenost administracije predsednika Džozefa Bajdena "regionu Zapadnog Balkana i pozivanju na odgovornost onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima".

Nelson je obraćajućoi se građanima BiH istakao da "destabilizujuće delovanje Dodika i njegova korumpiranost predstavljaju pretnju stabilnosti BiH, ali i cijele regije".

Govoreći o sankcijama Stejt departmenta koje se odnose na Mirsada Kukića (PDA) i bivšeg predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milana Tegeltiju, Nelson je kazao da im neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

"Svojim delovanjem Tegeltija i Kukić podrivali su vladavinu zakona i poverenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese", naveo je američki ambasador u BiH.

Nelson je naglasio da korupcija predstavlja "egzistencijalnu pretnju za BiH". On je rekao da su akcije SAD upozorenje onima koji bi mogli biti pretnja suverenitetu BiH.

"Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti pretnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH zbog ličnih ili političkih ciljeva", kazao je Nelson.

Ambasador je rekao da će SAD nastaviti da analiziraju koje su "dodatne sankcije neophodne da bi se borilo protiv endemske korupcije, koja podriva potencijal BiH ili stavljati do znanja da aktivnosti poput usvajanja novog Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske jesu neprihvatljiv napad na državu i stabilnost zemlje".

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP