Srpski član Predsedništva BiH i liderMilorad Dodik izjavio da sankcije, koje su mu uvele SAD, predstavljaju direktno mešanje u unutrašnje stvari BiH i Republike Srpske, da optužbe protiv njega nisu tačne i da će nastaviti da vodi svoju politiku.

"SAD jesu velika država, ali jesu i veliki lažovi. Oni su na strani muslimana i zajedno sa njima i Partijom demokratskog progresa (PDP) i dela Srpske demokratske stranke (SDS) birali su kome će nametnuti sankcije", kazao je Dodik 5. januara posle sednice Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je on lider.

Prema njegovim rečima, Amerikancima smeta to što je Republika Srpska stabilna, a "ne smeta to što Federacija BiH tri godine posle izbora nije izabrala novu vladu i što Hrvati nemaju svog legalno izabranog predstavnika u Predsedništvu BiH“.

"Ako bi se BiH raspala, a očigledno će se raspasti, RS je jedina koja može da funkcioniše", kazao je Dodik.

On je nazvao lažima sve optužbe o korupciji, koje su navedene u obazloženju sankcija koje su mu uvedene, ističući da se protiv njega ne vodi nijedan proces u pravosudnim institucijama zbog korupcije.

Dematovao je bilo kakvu poslovnu povezanost sa banjalučkom televizijom ATV, ističući da on "nikada nije pokušao uticati na uređivačku politiku bilo kog medija".

"Lažovom" je nazvao i američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona, kao i Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji, prema njegovom mišljenju, nije Visoki predstavnik, jer nije imenovan u Savetu bezbednosti BiH, a omalovažio je i Veliku Britaniju konstatacijom - "ko šta njih pita".

Naveo je da je licemerno to administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena njega optužuje za korupciju, a da je, kako je kazao, Bajdenova porodica umešana u korupciju.

"Što se tiče Amerikanaca, ostalo je još da me ubiju. Ako mi se nešto desi, znajte da su to uradili Amerikanci i Britanci", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da se čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je rekao da "neće stati iza tih sankcija", dodavši da će se posle božićnih praznika sastati sa Vučićem u Beogradu.

Dodao je da on nije Republika Srpska, te da bi eventualno uvođenje sankcija celoj RS značilo definitivan kraj BiH i otvorilo put ka samostalnosti tog BH entiteta.

Dodik je kazao da će nastaviti da vodi svoju politiku, najavivši da će već tokom ovog meseca biti donet zakon o uspostavljanju Visokog sudskog i tužilačkog saveta RS.

Vučić: Rešenje nije u sankcijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "Srbija svakako nije srećna" zbog odluke SAD da uvedu sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, kao i da Beograd ne misli da je rešenje u sankcijama.

"Nema nikakve sumnje da se Srbija ni u jednoj jedinoj tački ne samo neće saglasiti već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv svog naroda, pripadnika svog naroda, predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj", rekao je Vućič novinarima 6. januara u Beogradu.

Navodeći da odluka o sankcijama donosi brojne izazove za RS i za Srbiju, Vučić je rekao da je reč o "komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu i hitru reakciju, posebno ne brzopletu". On je naveo i da je stavljanje medija pod sankcije "užasna odluka".

Vučić je rekao da je razgovarao sa Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović, kao i da će se sastati sa njima, uskoro, 10. ili 11. januara.

Šmit: Sankcije govore da se blokada države neće tolerisati

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da su sankcije jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati.

"Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rešavaju kroz dijalog u institucijama BiH umesto bizarnog i kontradiktornog monologa", kazao je Šmit povodom odluke SAD da uvedu sankcije Miloradu Dodiku.

On je ocenio da su sankcije "logična posledica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi sa njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterija za odgovorno liderstvo".

Prema njegovim rečima, ove sankcije su rezultat destabilizujućeg delovanja Dodika.

Dodao je da, kako je ranije dogovoreno sa EU i međunarodnom zajednicom, "ponuda ostaje na stolu", odnosno da se na konstruktivan način radi sa parlamentom i dođe do rešenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu. "Vladavina prava se mora poštovati, to je jednostavno tako" naglasio je Visoki predstavnik.

Šmit je naglasio svoju opredeljenost za konstruktivnu saradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH.

On je naglasio da je međunarodna zajednica opredeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i da je
bilo kakav pokušaj podrivanja njenih institucija neprihvatljiv.

"Pozivam sve političare da deluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe", zaključio je Visoki predstavnik.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP