Evropska unija upozorila je da bi u slučaju daljeg pogoršanja situacije u BiH mogla da uvede sankcije i izvrši reviziju ukupne pomoći EU ovoj zemlji.

"Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU", saopštio je portparol Službe za spoljne i bezbednosne poslove EU Peter Stano.

U saopštenju se ističe da EU oštro osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku koja izaziva podele, koju su čelnici Republike Srpske koristili tokom proslave 9. janura.

"Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u celoj zemlji i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu", navedeno je u saopštenju.

Upozoreno je da to "ugrožava stabilnost i prosperitet zemlje, te je u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom, koja se može zasnivati samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini".

"Proslave u RS takođe nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je EU više puta pozivala vođstvo RS da se odvoji od takvih postupaka i retorike, kao i da sporove rešava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama.

Rukovodstvo RS, naglašava se, trebalo bi doprineti "okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije", što mora da uključi i "zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina".

U saopštenju se ističe da EU žali i zbog podrške drugih partnera takvim postupcima, koji "ugrožavaju regionalnu stabilnost i utiču na dobrosusedske odnose".

Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti, kako se upozorava, samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana.

Svi zvaničnici, uključujući i rukovodstvo RS, pozvani su "da okončaju neprihvatljive korake podela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija".

"Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje", ističe se u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: EC - Audiovisual Service