Parlament Severne Makedonije je izabrao novu vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM). Kovačevski je rekao da će se nova vlada fokusirati na približavanje zemlje članstvu u Evropskoj uniji, a već 18. januara će se sastati sa premijerom Bugarske, koja je do sada blokirala otvaranje pristupnih pregovora Skoplja i Brisela.

Posle dvodnevne rasprave, na glasanju 16. janara pola sata pre ponoći, vladu su podržala 62 poslanika parlamentarne većine u Sobranju, a protiv je glasalo 46 polsanika opozicionih partija koji su je oštro kritikovali.

Nova koaliciona vlada Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, u kojoj okosniu čine SDSM i DUI, naslednik je vlade Zorana Zaeva, koji je u decembru 2021. godine podneo ostavku.

Kovačevski je u ekspozeu najavio da će se njegova vlada u preostale dve i po godine posvetiti ekonomiji, platama i penzijama, podršci kompanijama, energetskom razvoju i povećanju zaposlenosti, ali i da će započeti pregovore sa EU.

Istakao je da nema dilemu da nova vlada "mora bolje i efikasnije da isporuči rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, u efikasnosti administracije koja mora da se smanji i profesionalizuje, u kreiranju modernog zdravstvenog sistema i u obrazovanju mladih".

Povodom zahteva opozicije za vanredne parlamentarne izbore, on je rekao da će izbori biti u redovnom terminu tek 2024. i pozvao je celu opoziciju na zajednički rad u ključnim pitanjima i izrazio iskreno verovanje da će biti konstruktivna i sarađivati u interesu donošenja odluka važnih za građane.

"Imamo retku mogućnost i šansu da se u periodu od dve i po godine posvetimo realnim problemima i životima građana. Imamo obavezu, posle toliko godina čekanja, da se približimo EU. Kao što je prethodna vlada ispunila cilj – punopravno članstvo u NATO, tako će ova započeti pregovore koji znače ekonomski napredak i razvoj", rekao je on.

Kovačevski će se 18. januara sastati s bugarskim premijerom Kirilom Petkovim.

Petkov je uoči posete rekao da u Skoplje ne dolazi s novim aneksom Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, koji su premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, potpisali 2017. godine, nego sa spremnošću za konstruktivan dijalog i novi početak, prenose bugarski i severnomakedonski mediji.

Novi početak biće "dinamičniji, praktičniji, oslobođen ranijih deklarativnih obećanja i usredsređen na konkretna važna pitanja koja utiču na svakodnevni život građana obe zemlje", izjavio je Petkov u intervjuu za agenciju MIA.

U vladi Dimitra Kovačevskog devet ministara su nova imena, dok je 11 bilo deo vlade Zorana Zaeva, u kojoj je Kovačevski bio zamenik ministra finansija. Koalicija SDSM "Možemo" ima 11 ministara, DUI Alija Ahmetija šest, a tri je dobio novi koalicioni partner Alternativa Afrima Gašija.

Ministri bez resora su dosadašnji vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići i dosadašnji ministar pravde Bojan Maričić, a novi su Slavica Grkovska i Džemail Čupi.

Novi ministar odbrane je Slavjanka Petrovska, pravde Nikola Tupančevski, zdravlja Bekim Sali, obrazovanja i nauke Jeton Šaćiri, rada i socijalne politike Jovana Trenčevska, ministar za informatičko društvo i administraciju Admirim Aliti i za kulturu Bisera Kostadinovska-Stojčevska.

Na mestu ministra unutrašnjih poslova ostao je Oliver Spasovski, a iste funkcije su zadržali i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, transporta i veza Blagoj Bočvarski, finansija Fatmir Besimi i ekonomije Krešnik Bekteši.

Ministarstvo za politički sistem i odnose među zajednicama i u vladi Kovačevskog vodiće Artan Grubi, ministarstvo za lokalnu samoupravu Goran Milevski, za životnu sredinu i prostorno planiranje Naser Nuredini, dok se dosadašnji vicepremijer za borbu protiv korupcije Ljupčo Nikolovski vratitio na čelo Ministarstva poljoprivrede.

Novi lider SDSM Kovačevski je na mestu premijera nasledio Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku na funkciju premijera i lidera levičarskog SDSM zbog poraza od konzervativnog VMRO DPMNE na oktobarskim lokalnim izborima prošle godine.

Vladajuća većina, oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 poslanika u parlamentu Severne Makedonije sa 120 poslaničkih mesta.

Drugu uzastopnu koalicionu vladu SDSM sa DUI Zaev je formirao 30. avgusta 2020, posle vanrednih parlametarnih izbora koji su održani u julu te godine.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski 29. decembra 2021. uručio je novom lideru SDSM Dimitru Kovačevskom mandat za sastav vlade.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP