Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je da se zemljama Zapadnog Balkana da jasna perspektiva pristupanja Evropskoj uniji, zalažući se za "snažnu i nezavisnu Evropu" i novi bezbednosni poredak" Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju.

"Ne smemo se više udaljavati od Zapadnog Balkana (...) Treba od nas da dobiju jasnu perspektivu pristupanja Uniji u razumnom roku", rekao je Makron 19. januara u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu, javile su agencije.

On je međutim naglasio da Evropa u postojeċim uslovima nije ona koja može primati nove članice, ističući da su neophodne promene u Uniji koje bi omoguċile "brže, jasnije i efikasnije odluke".

"Treba nam snažna Evropa koja može odgovoriti na klimatske, tehnološke, digitalne izazove, treba nam nezavisna Evropa koja će odlučivati sama o svojoj budućnosti i neće zavisiti od drugih sila", rekao je francuski predsednik predstavljajući prioritete Francuske tokom šestomesečnog predsedavanja Savetu Evropske unije.

Makron se založio za "novi bezbednosni poredak" Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju i za "iskren i zahtevan" dijalog sa Moskvom.

"Bezbednost našeg kontinenta zahteva strateško prenaoružavanje naše Evrope kao sile mira i ravnoteže, posebno u dijalogu sa Rusijom", dodao šef francuske države.

On se založio da se u okviru Normandijskog formata, u kojem Berlin i Pariz posreduju u pregovorima Moskve i Kijeva, traži političko rešenje za sukob u Ukrajini koji je izvor tenzija posle raspoređivanja ruskih vojnika nedaleko od ukrajinske granice.

Makron je rekao i da pravo na abortus i zaštita životne sredine treba da se integrišu u Povelju o osnovnim pravima Evropske unije.

Francuski predsednik je rekao da je potrebno "ažurirati Povelju kako bi bila eksplicitnija o priznavanju prava na abortus ili kada je reč o zaštiti životne sredine".

Makron je pokrenuo pitanje prava na abortus po izboru predsednice Evropskog parlamenta koja se protivi abortusu. Roberta Mecola, 43-godišnja Maltežanka vodiće Evropski parlament u drugoj polovini saziva, posle smrti predsednika Davida Sasolija 11. januara.

Prioriteti francuskog predsedavanja su i reforma šegenskog prostora, zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, kao i digitalna tranzicija.

Makron je evroposlanicima rekao da Evropska unija i Velika Britanija "moraju pronaći put poverenja" posle Bregzita.

I Afrika će biti u fokusu francuskog predsedavanja. U Briselu će u februaru biti organizovan samit država članica i institucija Evropske unije sa Afričkom unijom.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP