Austrijska vlada organizovaće konferenciju na kojoj će 23 zemlje razmatrati bržu repatrijaciju ilegalnih migranata, strože kontrole na spoljnim granicama EU i pomoć balkanskim zemljama u operativnom sprovođenju repatrijacije.

Konferencija će biti organizovana 21-22. februara u Beču a učešće je već potvrdilo deset zemalja, uključujući Francusku i Nemačku.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner rekao je za agenciju APA da su "sličnosti veće od razlika", mada se zemlje EU različito nose sa ilegalnim migrantima. To posebno važi za tekući problem sa trgovinom ljudima, dodao je Karner.

"Austrija je jedan od delova Evrope koji posebno pogađa trgovina ljudima i time iregularna migracija", naveo je u saopštenju austrijski evroposlanik iz redova konzervativaca Volfgang Tucek, preneo je EURACTIV.de.

Kako je dodao, da bi se rešio taj problem, članice EU treba da se zalažu za povećanje broja procedura za dobijanje azila i obezbede bržu repatrijaciju.

Učesnici konferencije takođe će se fokusirati na pomoć balkanskim zemljama kako bi se obezbedila brža repatrijacija.

Austrija sebe smatra uzorom po tom pitanju u EU jer je već pokrenula programe pomoći balkanskim zemljama  da obuče svoje službenike kako da migrante vraćaju u zemlju porekla uz poštovanje zakona i ljudskih prava.

Beč je inače bio koinicijator konferencije o zaštiti granica EU u Viljnusu sredinom januara.

Prema Karnerovim rečima, Austrija ima za cilj nadogradnju sporazuma sa konferencije u Viljnusu i planirana bečka konferencija predstavlja njen "logičan nastavak".

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta