Nemačka i Austrija se zalažu za ubrzanje spoljnje politike Evropske unije i smatraju da Zapadnom Balkanu treba dati evropsku perspektivu, izjavili su šefovi diplomatija dve zemlje Analena Berbok i Aleksander Šalenberg.

Dvoje ministara su posla razgovora u Berlinu rekli da su dve zemlje saglasne kada je reč o Zapadnom Balkanu, koji su navzali "predvorjem Evrope", a Šalenberg je naglasio da postoji obaveza Nemačke i Austrije da taj region drže na oku.

Berlin i Beč traže "veću brzinu u spoljnoj politici", uključujući i "hitnu potrebu evropske perspektive za Zapadni Balkan", rekla je Berbok.

Šalenberg je posebno izrazio zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini i upozorio da Evropa mora da pazi da Zapadni Balkan nikada ne postane igralište vanevropskih sila.

"Teritorijalni integritet Bosne i Hercengovne nije predmet pregovora", naglasio je Šalenberg, koji je u Berlinu 16. februara razgovarao i sa visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom.

"Zapadni Balkan je region u kojem Austrija i Nemačka tesno sarađuju i gde bi mogle da nastanu sledeće linije razdora. Ako postoji područje gde Evropa mora da nastupa jedinstveno, onda je to tamo. Zapadni Balkan nikada ne sme da postane poligon vanevropskih aktera", rekao je Šalenberg posle razgovora sa Šmitom.

Sastanak Berbok i Šalenberga ipak je uglavnom bio posvećen napestostima oko Ukrajine, i oni su zaključili da EU mora da koordinira svoju politiku u rešavanju te krize.  

"Zalažemo se za otvoren, ozbiljan dijalog sa Moskvom, kakav je oduvek i bio politika naših zemalja", rekao je Šalenberg.

šalenberg je ocenio da je "gotovo suludo" što njih dvoje, kao ministri, moraju da naglašavaju da treba zgrabiti svaku priliku kako bi se izbegao rat.

"Jedini izlaz u ovoj krajnje zapaljivoj situaciji jesu dijalog i izgradnja poverenja", rekla je Berbok.

Ona je dodala da je posebno u ovako kritičnim trenucima potrebna misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kako bi se uspostavila transparentnost i izbegli opasni nesporazumi.

Nemačka razmatra i mogućnost da pojača svoje prisustvo u misiji OEBS u Ukrajini, rekla je Berbok.

Neke su zemlje, kako je navela, iz bezbednosnih razloga povukle deo osoblja iz te misije, a Nemačka planira da svoje predstavnike ostavi u misiji, pa čak i da poveća njihov broj, kako bi OEBS u ovoj teškoj situaciji mogao da ispunjava svoj važan mandat.

"To su oči i uši međunarodne zajednice", rekla je Berbok za specijalnu posmatračku misiju OEBS u Ukrajini. U toj nenaoružanoj, civilnoj misiji, koja od 2014. nadzire situaciju u kriznim područjima u Ukrajini, Nemačka učestvuje sa 40, a Austrija sa 12 predstavnika.   

Izvor: EURACTIV.rs, EURACTIV.de

Foto: Beta/AP