Šefovi diplomatija Evropske unije su upozorili da u Bosni i Hercegovini jačaju nacionalizam i separatizam koji dovode u pitanje teritorijalnu celovitost i jedinstvo te zemlje i predočili da "u Evropi nema mesta podeljenoj Bosni i Hercegovini", izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel posle zasedanja ministara inostranih poslova Unije u Briselu.

On je rekao da su ministri EU pozvali političke vođe u BIH da "preuzmu odgovornost da se očuva Ustav i obezbedi pun povratak u državne institucije".

"U Evropi nema mesta podeljenoj Bosni i Hercegovini, a oni koji rade u tom pravcu teško greše, oni lišavaju svoj narod blagodetne evropske perspektive i života", preneo je Borel stav Saveta ministara EU 21. februara.

EU je, po njegovim rečima, spremna da posegne za finansijskim merama i sankcijama "ako to bude zahtevala situacija" u BiH.

Ministri EU su pružili punu podršku nastojanjima izaslanika EU i SAD da se "pokrene politički dijalog u BiH s ciljem da se sprovede izborna reforma, izmene Ustava, uključujući ograničene ustavne dopune koje mogu pospešiti funkcionalnost Federacije".

"Spremni smo da upotrebimo sva raspoloživa sredstva ako to situacija bude zahtevala, a to se svakako tiče finansijske pomoći i restriktivnih mera, što će biti primenjeno kao poslednja mera. Mi bismo svakako više voleli da usledi dijalog i sporazum između strana kako bi se zajamčile reforme, nužne da bi se održali predstojeći izbori", zaključio je Borel.

On je, dolazeći na zasedanje, podvukao da se mora zaustaviti sadašnji razvoj u Bosni i Hercegovini "da bi se izbeglo da se ta zemlja raspadne u komade".

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman je na zasedanju izjavio da "ako se izbori u BiH održe pod ovakvim uslovima, mi upozoravamo da bi oni destabilizirali državu, neće doprineti ničemu dobrom, nego će se kriza nastaviti i biti još veća".

Grlić Radman je istakao da je važno da do svesti drugih država članica EU dopre saznanje koliko je za stabilnost, prosperitet i funkcionalnost BiH važna promena izbornog zakona koji će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda i ostale.

Hrvatski narodni sabor BiH je prethodno zauzeo stav da u slučaju neusvajanja izmena Izbornog zakona BiH po modelu za koji se zalažu hrvatske stranke u BiH, treba da se pokrenu političke i pravne procedure za novu institucionalnu i teritorijlanu organizaciju BiH.

Varheji: Projekti EU u RS neće se realizovati ako se ne deblokiraju institucije BiH

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Oliver Varheji izjavio je da će projekti EU na teritoriji RS moći biti realizovani samo ako institucije BiH profunkcionišu.

On je istakao da je krajem 2021. upozorio političke lidere u BiH da bez potpunog funkcionisanja institucija BiH rizikuje da izgubi velike investicije.

"Tražio sam od predstavnika RS da se u potpunosti vrate u državne institucije", napisao je Varheji na Tviteru.

Naveo je da je Evropska komisija primila prijave za podršku EU na koridoru 5c u vezi s drumskim i železničkim  vezama, uključujući i za dve lokacije na teritoriji RS.

"Doprinos EU za ta dva projekta iznosi 600 miliona evra, koji mogu biti realizovani samo posle povratka u državne institucije koje funkcionišu u potpunositi", naglasio je Varheji tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU, na kojem se raspravljalo o BiH.

Dodao je da je Komisija pripremila plan kako da pomogne razvoj i oporavak od pandemije korona virusa i da bi taj plan direktno pomogao građanima BiH.

Po njegovim rečima, za BiH je bitno da ima institucije koje potpuno funkcionišu, kako zbog sprovođenja reformi, tako i zbog implementacije Ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan.

Varheji je pozvao političke lidere u BiH da u najkraćem roku nađu rešenje za izbornu i ustavnu reformu kako bi svi građani bili jednako zastupljeni.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP