Specijalni nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da je to što je nemačka vlada prvi put uvela tu funkciju najbolji dokaz da će politika proširenja EU i saradnja sa Zapadnim Balkanom u narednim godinama biti jedan od njenih spoljnopolitičkih prioriteta.

Saracin je u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) rekao da je ta "pozicija je bila dugo planirana i nije nastala kao reakcija na rusku invaziju Ukrajine", a da je nemačka vlada bez obzira na taj konflikt imala nameru "da pokloni Zapadnom Balkanu najveću pažnju".     

Saracin je rekao da veruje u proces pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Moramo taj proces sada brzo da osnažimo, tako što ćemo napokon postići napredak. Moj zadatak je da pokažem da će Nemačka to podržati uz još veći angažman", rekao je Saracin.

Među stručnjacima, prema njegovim rečima, vlada zanimljiva rasprava o tome da li se u okviru procesa pristupanja EU određeni koraci mogu ubrzati ili se može uvesti neki "brzi kolosek".

"Ali takve ideje ne smeju da dovedu do toga da na kraju oslabe proces pristupanja i da na koncu razgovaramo o nekom privilegovanom partnerstvu. Izuzetno je važno da EU ostane privržena pristupnom procesu čiji je cilj punopravno članstvo, pošto ovde nije reč samo o ekonomskoj integraciji, nego o ulasku u EU kao zajednicu vrednosti", rekao je Saracin.

On je ocenio da je perspektiva članstva u Uniji i dalje najmoćniji instrument za podsticanje mirnih reformskih procesa u regionu i da se "tog oruđa ne treba odreći".

Upitan za stav Srbije da neće uvoditi sankcije Rusiji, Saracin je rekao da bi ovih dana svima trebalo da bude jasno da je ovo nije pravo vreme da neko ostane neodlučan.    

"Pretpostavljam da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi da ruska opcija nije privlačna", rekao je Saracin, koji je član nemačkih Zelenih.

"U interesu je Srbije da zauzme jasan stav. U Ukrajini se pokazuje šta se događa kad se neko pouzda u reči Rusije. Mislim da je to svima u Beogradu jasno. Za EU je važno da svoja očekivanja od Srbije jasno formuliše", dodao je nemački političar.  

Upitan da li će Nemačka podržati prijem Kosova u Savet Evrope, gde je za to potrebna dvotrećinska većina, Saracin je rekao da se Nemačka "naravno" zalaže da država koju je ona priznala bude primljena u međunarodne organizacije.

"Pogotovo ako one, kao što je slučaj sa Savetom Evrope, donose veću pravnu sigurnost građankama i građanima, ali i manjinama na Kosovu. Vlada Kosova naravno treba da ispita kada je pravi trenutak za aplikaciju", rekao je Saracin.    

Na primedu da intervju mora da autorizuje nemačko ministarstvo spoljnih poslova, i na pitanje koliko je on uopšte samostalan kao izaslanik, Saracin je odgovorio da u vladi postoji konsenzus o njegovom mandatu.

"Sa kolegama iz ministarstva  spoljnih poslova daću najbolje što mogu da ga ispunim. Ne sumnjam da za to imam neophodni kreativni prostor", rekao je Saracin.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Bundestag