Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je 7. marta da je pozvao kolege iz zemalja Zapadnog Balkana na sastanak u Skoplje da razgovaraju o ranjivosti regiona zbog ruske invazije na Ukrajinu i izazovima sa kojima zbog toga može da se suoči.

"Nadam se da ćemo moći da organizujemo ovaj sastanak što pre u Skoplju. Već imamo pozitivan odgovor Crne Gore. Očekujemo odgovor i od drugih zemlja, u zavisnosti od njihovih agendi, da možemo da se bolje koordiniramo u regionu", rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

On je precizirao da bi se na tom sastanku razgovaralo o "vulnerabilosti Zapadnog Balkana vizavi vojne invazije na Ukrajinu, izazovima sa kojima može da se suoči region, mogućnosti za talas izbeglica, boljoj koordinaciji među zemljama, mogućnosti da komuniciraju u realno vreme u vezi bilo kog izazova koji može da se desi u regionu".

Osmani je rekao da je na vanrednom ministarskom sastanku NATO o situaciji sa Ukrajinom, koji je održan 4. marta u Briselu, pokrenuo pitanje Zapadnog Balkana kao "slabe tačke evropskog kontineta", napominjući da nema konretnih pretnji po region, ali da treba biti oprezan zbog uticaja Rusiije na ovom prostoru.

Istakao je i da se posebno priključio stavu većine ministara, uključujući i stav visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, da pitanje proširenja više nije samo poltičko, već pre svega bezbednosno pitanje za Uniju.

"Taj stav deli i većina ministara spoljnih poslova (zemalja) NATO. U našem regionu tri zemlje su članice NATO, ali imamo i tri zemlje koje nisu članice, od kojih tri imaju otvorena pitanja", rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

To su, kako je precizirao, "Bosna u kojoj se sutuacija pogoršava i ima direktnih pokušaja za zloupotrebu odnosa u Bosni sa ciljem ohrabrivanja nacionalizama i iskorišćavanja ove pozicije u okviru eskalacije koja se dešava u Evropi".

"Tu je i otvoreno pitanje između Republike Kosovo i Republike Srbije, koje isto tako stvara potencijal za određenu zloupotrebu ove situacije za postizanje ciljeva i sve to pravi da region bude slaba tačka na kontinentu, čemu treba da se posveti posebna pažnja", rekao je Osmani.

Izvor: Beta

Foto: Twitter/Bujar Osmani