Rusija će verovatno proširiti konfrontaciju sa Zapadom pritiskanjem Srbije da destabilizuje države Zapadnog Balkana, ocenili su kosovski lideri Aljbin Kurti i Vjosa Osmani i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Oni su u intervjuima za Gardijan pozvali EU i NATO da ubrzaju svoj pristup zahtevima za članstvo balkanskih zemalja i da pojačaju odbranu od ruskog mešanja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti upozorio je da je "u interesu Ruske Federacije da ima nova ratišta jer ne žele da se vrate miru".

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da će "Rusija destabilizacijom Zapadnog Balkana nastojati da destabilizuje celu Evropu", dodajući da Moskva koristi Srbiju da ugrozi demokratske vrednosti.

Džaferović je rekao da je BiH posebno podložna ruskom mešanju jer Milorad Dodik preti povlačenjem bosanskih Srba iz oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH, "u stvari cepajući Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat 1995.".

"Dodik pokušava da iskoristi činjenicu da je pažnja zapada usmerena na Ukrajinu. Njegovo ponašanje ohrabruje Rusija, koja uvek želi da pokaže da može da destabilizuje 'slabu tačku' EU i NATO. Zapadne vlade treba to da shvate mnogo ozbiljnije i da se aktivnije i snažnije angažuju u BiH i celom region", ocenio je Džaferović.

On je dodao da su ovo "mračni dani za Evropu i ceo svet" i da je "sličan užas" bio u BiH 1990-ih godina.

Predsednica Kosova je rekla da se pokazalo da smirivanje autokrata kao što su ruski predsednik Vladimir Putin ili predsednik Srbije Aleksandar Vućić ne funkcioniše u Ukrajini.

"Rusija će verovatno koristiti ili Baltik ili Zapadni Balkan, ili oba regiona, da podigne tenzije i proširi krizu na međunarodnom planu", kazala je Osmani.

Ona je dodala da ono što se dešava u Ukrajini podseća na "veliku cenu koju su morali da plate za svoju slobodu" i da nijedna cena nije previsoka za odbranu demokratije.

Kurti je izrazio zabrinutost da što duže traje rat u Ukrajini veće su šanse da će se preliti na Zapadni Balkan, kako je ocenio, zato što je u interesu Rusije da ima nova ratišta.

"Putin i dalje smatra da je NATO intervencija na Kosovu najvažniji skorašnji međunarodni pojedinačni događaj. On želi da država Kosovo propadne kako bi pokazao da je uspeh NATO-a bio privremen, kao u Iraku i Avganistanu", izjavio je kosovoski premijer.

Gardijan navodi da Srbija održava "delikatan balans između svojih evropskih težnji i bliskih kulturnih i političkih veza s Rusijom".

"Beograd je jedino mesto u Evropi sa protestima podrške Putinu, sa političarima koji kažu da podržavaju agresiju. Oni su jedina zemlja u Evropi koja se nije uskladila sa sankcijama EU. Upravo suprotno - povećali su broj letova iz Beograda ka Rusiji", rekla je Osmani.

Kurti je ocenio da je "neutralnost stavljanje na stranu agresora", i istakao da se ne može biti neutralan "između vatre i vatrogasca".

Podsećajući da je Srbija dobila osam borbenih aviona MiG-29 od Belorusije i šest od Rusije, Kurti navodi da "donacije od Rusije dolaze sa cenom".

Izvor: Guardian

Foto: Beta