Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je 14. marta na sastanku sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom da je neodržva dalja blokada početka pristupnih pregovora sa njegovom zemljom i Albanijom.

Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski je ocenio posetu visokog predstavnika Borela Severnoj Makedoniji i regionu kao potvrdu posvećenosti i podrške EU Zapadnom Balkanu, posebno u svetlu nove geopolitičke realnosti u Evropi.

Pendarovski je istakao da je početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom test kredibiliteta Evropske unije i pozvao na brzu implementaciju strateških odluka u vezi sa politikom proširenja, ocenivši da nova geopolitička realnost ukazuje na potrebu integrisanja regiona u EU.

"Sa novom geopolitičkom dinamikom, ne govorimo o ubrzanju našeg procesa, s obzirom na to da Severna Makedonija i Albanija od marta 2020. imaju odluku Saveta Unije da počnu pristupne pregovore. Severna Makedonija se pokazala kao kredibilan partner EU i dalja blokada otvaranja njenih pristupnih pregovora, zajedno sa Albanijom, je neodrživa", rekao je Pendarovski.

Susretom sa predsednikom Severne Makedonije, potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel koji je 13. marta popodne doputovao u Skoplje, započeo je balkansku turneju tokom koje će 16. marta posetiti i Albaniju i BiH.

Govoreći o ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu i njenom uticaju na bezbednost evropskog kontinenta u celini, sagovornici su ponovo potvrdili potrebu za hitno zaustavljanje ruskih vojnih akcija u Ukrajini, vraćanje poretka međunrodnog prava i što je moguće pre brz oporavak od razaranja.

"Visoki predstavnik je pozdravio odluku Severne Makedonije da se pridruži sankcijama EU Rusiji, čime se u potpunosti uskladila sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i paketom sankcija, uključujući paket mera iz 2014. godine", navodi se u saopštenju sa sastanka Pendarovskog i Borela.

Borel je na Tviteru napisao da je Severna Makedonija oštro osudila rusku agresiju na Ukrajinu u potpunosti se usaglasivši sa EU sankcijama.

On je zahvalio predsedniku Severne Makedonije na njegovom ličnom angažmanu, uključujući u bobri protiv dezinformacija.

"Stojimo zajednom i još više ćemo jačati našu saradnju", napisao je Borel.

Na sastanku u Vili Vodno, dodaje se saopštenju sa sastanka, bilo je reči i o zaključcima nedavnog Samita lidera EU u Versaju, sa akcentom na proces evrointegracija sa zemljama regiona, u čemu glavnu reč imaju države članice.

Ovo je prva zvanična poseta Severnoj Makedoniji Žozefa Borela kao visokog predstavnika Evropske unije.

U Skoplju će se, prema najavi, sastati i sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, vicepremijerom za evropska pitanja Bojanom Maričićem, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i ministrima spoljnih poslova i odbrane Bujarom Osmanijem i Slavjankom Petrovskom.

Kovačevski: Potrebna ubrzana integracija Zapadnog Balkana u EU

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski pozvao je EU na ubrzanu integraciju Zapadnog Balkana i ocenio da je proširenje ovim regionom sada i strateško i bezbednosno pitanje, nakon ruske vojne agresije na Ukrajinu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom Evropske komisije, Kovačevski je apelovao na sve zemlje EU da što pre za Severnu Makedoniju treba da odrede datum za održavanje prve međuvladine konferencije.

"Ostavljanje geostrateške praznine u našem delu Evrope nije opcija. Brza integracija Severne Makedonije i regiona će obezbediti stabilnost, ali i razvoj Evrope. Potrebni su nam predvidljivi, verodostojni, pojačani i ubrzani procesi integracije u EU", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borelom.

Kovačevski je ocenio da je situacija sa vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu sve alrmantnija iz dana u dan, sa velikim brojem ubijenih i izbeglica, i da "u tom kontekstu Evropska unija i sve zemlje članice treba da deluju srateški i da hrabro pozovu na integraciju zemlja Zapadnog Balkana".

"Jedino Evropa koja je potpuno ujedinjena može da bude znažna Evropa. Sadašnji status kvo nikom ne ide u prilog", rekao je Kovačevski i istakao da u prijateljskom duhu sa bugarskim kolegom Kirilom Petkovim radi na rešavanju otvorenih blateralnih pitanja zbg kojih je Sofija bokirala evropsku integraciju Severne Makedonije.  

Borel je rekao da Skoplju ne može da obeća datum za početak pregovora sa EU, jer ima nerešena bilateralna pitanja saSofijom.

"Bilateralna pitanja ne smeju da ugrožavaju više nikakav proces pristupanja, čak ni ako su zasnovana na etničko-lingvističkim pogledima. Znači, to je naše zalaganje. Ne mogu da vam obećam datum, ali mogu da vam obećam volju. A gde ima volje, ima i načina", rekao je Borel.

Potpredsednik EK je rekao da sasvim razume razočerenje koje imaju mnogi u Severnoj Makedoniji, ali da postoji nerešen problem sa Bugarskom.

"Znate koji je to problem i pokušavamo da ga rešimo uz pomoć svih naših kapaciteta za nagovaranje i uveravanje. Postoji komesar za proširenje Oliver Varheji koji je potpuno uključen u ovaj proces i svakako razgovaramo sa Bugarskom. Razgovaram i produžićemo da razgovaramo sve dok se ne razreši ovo pitanje. Pozitivna stvar je da vidim da između dva premijera postiji mnogo bolja volja da se reši problem", rekao je Borel.

On je prethodno rekao da njegova poseta Skoplju i Zapadnom Balkanu "dolazi kao odgovr na jedan varvarski napad Rusije na ljude u Ukrajini".

"Ponavljam, varvarski napad Putina na narod Ukrajine. Ne samo na vojne objekte, već i na civile. Ruske oružane snage i dalje produžavaju raketne udare na svoje miroljubive susede, na škole i bolnice", rekao je potpredsednik EK.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Twitter/JosepBorrell