Austrijski kancelar Karl Nehamer dolazi 17. marta u Beograd u okviru dvodnevne posete Zapadnom Balkanu tokom koje će  boraviti i u Sarajevu i Prištini.

Nehamer će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, preneli su austrijski mediji pozivajući se na pres službu austrijskog kancelara.

Nehamer je rekao da posetom želi da potvrdi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, posebno u svetlu pojačanih napetosti zbog rata u UKrajini.

"Ne smemo da taj za Evropu toliko važan region u našem neposrednom susedstvu prepustimo drugim akterima, poput Rusije i nećemo dozvoliti destabilizaciju regiona", rekao je Nehamer.

"Posebno smo zainteresovani za stabilnost i dobar ekonomski razvoj svih država Zapadnog Balkana", rekao je kancelar.

Nehamer će na sve tri stanice svoje turneje naglasiti  "da će EU biti kompletna tek kada u nju uđu i sve države Zapadnog Balkana" i da će "Austrija u EU i dalje ostati zagovornik Zapadnog Balkana", navela je njegova celarija.

Prema navodima medija, Nehamer 17. marta uveče iz Beograda putuje u Sarajevo, gde će narednog dana pre podne razgovarati sa članovima predsedništva BiH, predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom i sa Visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Ćristian Sćmidt).

Austrijski kancelar iz Sarajeva istog dana putuje u Prištinu gde su planirani sastanci sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

Uz to, on će na Kosovu posetiti i austrijski kontingent u međunarodnim snagama Kfor. Austrijski kontingent u Kforu broji 274 vojnika.

Austrija ima i 174 vojnika u snagama Eufora u BiH, a posle ruskog napada na Ukrajinu, u BiH je uputila još 120 vojnika koji su deo rezevnih snaga za brzo reagovanje, preneli su austrijski mediji.  

Izvor: Beta

Foto: Vlada Austrije