Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borel izjavio je 16. marta da će Evropska komisija Savetu EU preporučiti davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini za prijem u EU onda kada ta država sprovede ključne reforme.

Borel je novinarima u Sarajevu rekao da ne želi da daje "negativne prognoze" u vezi s "mogućom eskalacijom situacije u BiH", već da treba raditi na tome da se izbegne takav razvoj događaja.

"Radije radim kako bih izbegao bilo kakvu eskalaciju, pre no što pokušam odgovoriti šta bi se dogodilo ako se to dogodi. Radije radim na tome da se to ne dogodi", naglasio je zvaničnik EU.

Borel je ponovio da je potrebno sprovođenje reformi koje su istaknute u Mišljenju Evropske komisije o zahtevu BIH za članstvo.

"Ti zahtevi se moraju ispuniti, a postoji 14 ključnih prioriteta prema kojima se moraju sprovesti reforme da bi se Savetu omogućilo da jednoglasno donese odluku", ukazao je zvaničnik EU.

Dodao je da EU traži od BiH da što pre sprovede reforme, jer će, kako je istakao, "samo jasan, pozitivan signal da je BiH odlučna da nastavi s reformama potrebnim na svom evropskom putu, tu zemlju dovesti do kandidature".

Govoreći o izmenama Izbornog zakona u BiH, Borel je rekao da "ne želi, a sve i da želi, ne može bilo šta nametnuti".

"Na građanima BiH i njihovim političkim predstavnicima je da postignu potrebne dogovore kako bi Izborni zakon prošao kroz parlament", rekao je on.

Navodeći da je 15. marta u Evropskom parlamentu vođenja "vrlo živa rasprava" o stanju u BiH, Borel je ocenio da se moraju voditi iskrene i otvorene rasprave da bi se došlo do sporazuma.

"To je ono što je potrebno narodu Bosne i Hercegovine da i dalje bude jedna država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To se mora čuvati i svi moraju imati priliku ravnopravno učestvovati u političkom životu ove zemlje", kazao je on.

Visoki zvaničnik EU je istakao da on želi tome da doprinose, ali ne želi na nameće rešenja.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP