Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič izjavio je da Zapadni Balkan još nije direktno ugrožen ratom u Ukrajini, ali da treba učiniti  sve da se taj sukob ne prelije na region.

Pič je na panel diskusiji u organizaciji Foruma za vanjsku politiku (FVP) u Zagrebu, rekao da treba biti svestan da je ovo veoma ozbiljno vreme za evropski kontinent.

Prema njegovim rečima, ovo je nova situacija i u toj situaciji i stare probleme na Zapadnom Balkanu treba rešavati na nov način. "Problemi nisu novi ali je potrebna nova energija i novi pogled", rekao je Pič na panelu "Britanija i Zapadni Balkan u svetlu rata u Ukrajini".

Pič je rekao da ne želi da rangira po značaju probleme koji postoje u regionu, ali je rekao da treba rešiti spor  između Bugarske i Severne Makedonije, podržati dijalog Beograda i Pristine i nastaviti sa davanjem podrške demokratskim procesima i vladavini prava u BiH i Crnoj Gori.

Koliko god problemi bili stari i teški, uvek ima načina da se nađe prostor za razgovor, koji je uvek bolji od rata, rekao je Pič, naglašavajući da se uvek treba truditi da se stvari sagledaju i iz perspektive druge strane.

On je ponovio da u BiH političari treba da se vrate u institucije i da velika Britanija u potpunosti podržava visokog predstavnika u BiH.

Upitan za izjavu ruskog ambasadora u Sarajevu Igora Kalabuhova da će Rusija reagovati u slučaju ulasak BiH u NATO,  i njegovo spominjanje Ukrajine u tom kontekstu, Pič je rekao da je to vrlo neobična izjava i da to nije diplomatija već pretnja.

Pič je dodao da su već sada primetne povišene aktivnosti Rusije u regionu.

On je rekao da je njegov zadatak kao izaslanika za Zapadni Balkan da unese svest da se Britanija brine i naglasio da "Velika Britanija jeste napustila Evropsku uniju, ali nije napustila Evropu i nije napustila region" Zapadnog Balkana.

Moja ambicija je da pomognem vama da postignete svoj cilj ulaska u Evropsku uniju, dodao je Pič, penyionisani vazduhoplovni maršal, koji je bio i načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i šef vojne obaveštajne službe.

Velika Britanija je stalno prisutna na Zapadnom Balkanu i stalo nam je da mladim ljudima u regionu damo neku bolju nadu i da rešavamo probleme, rekao je Pič.

I Britanija, kako je rekao, nastoji da čuje sve glasove u regionu i pokušava da shvati razmišljanja i strahove i da sarađuje.

Pič je pohvalivo solidarnost koju je Hrvatska pokazala kao članica NATO, istakavši da je to sada potrebnije nego ikada.

Prema njegovim rečima, treba zamisliti kako bi u ovoj situaciji izgledala Evropa i njena odbrana bez NATO s obzirom na ambicije koje pokazuje ruski predsednik Vladimir Putin.

Ocenio je da je utoliko potrebniji format koji omogućava tesnu saradnju EU i NATO, a kao primer takve saradnje naveo je misije Eufor u BiH i Kfor na Kosovu.

Predsednica skupštine FVP i bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić rekla je da je za nju izlazak Britanije iz EU bio veoma loša stvar, ali da je jedina dobra stvar kod Bregzita što je Britanija postala više fokusirana na Zapadni Balkan.

Ona je ocenila i da je rat u Ukrajini, ma kako strašan, doneo i određene perspektive za region.

Kao razlog je navela to što su se, kako je rekla, oni koji su godinama kao Putinovi pioni destabilisali region malo primirili kada su videli efekat sankcija i uplašili da li su možda gledali u pogrešnom pravcu.  

Kao drugi razlog, Pusić je rekla da je rat ujedinio Evropu što u poslednjih deset godina nije bio slučaj, i naveo je da shvati da treba konsolidovati Zapadni Balkan i osigurati da na tom, kako je rekla, mekanom trbuhu Evrope okruženom EU, vlada bezbednost.

I treće je što su i mnogi političari u regionu shvatili da u zemljama koje ih okružuju treba da imaju partnere koji žele  demokratiju i stabilnost, rekla je Pusić.

Ona je ocenila da se sada, za razliku od proteklih deset godina, više se ne postavlja pitanje da li će Zapadni Balkan ući u EU, nego kako osigurati da taj proces napreduje.

Izvor:EURACTIV.rs

Foto: NATO