Crnogorska skupština izabrala je 28. aprila novu, manjinsku vladu na čijem je čelu doskorašnji potpredsednik Dritan Abazović, čime je okončana tromesečna kriza u radu izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori.

Za novu vladu je glasalo 45 od 81 poslanika u crnogorskom parlamentu. Abazović je prvi Albanac na čelu vlade Crne Gore.

U završnoj reči Abazović je kazao da veruje da je manjinskom vladom napravljen ogroman iskorak i pozvao sve "da se okupe oko evropske Crne Gore".

"Šaljemo poruku svima da ova zemlja može da se dogovori. Dosadašnji problem u ovoj zemlji je bio političko slepilo. Očekujem da nakon ove vlade dobijemo neku drugu izbornim procesom. Jeste ovo čudna, nesvakidašnja situacija, toga sam svestan. Nadam se da ćemo nakon narednih izbora dobiti stabilnu vladu a da će sve snage u parlamentu moći konstruktivno da sarađuju", rekao je Abazović.

Kazao je da narednih meseci treba sprovesti veliku diplomatsku akciju kako bi Crna Gora ubrzala evropski put.

Rekao je da je ponosan na sve što je radio u prethodnih godinu i po kao i da bi ponovio većinu svojih poteza.

"Pokušao sam da vodim pregovore sa svima, jedino Demokratska Crna Gora nije želela da pregovara. Zašto smo ovo uradili? Ne plašimo se mi izbora, već ova zemlja nije spremna za izbore, jer bi potrošila resurse i ušla u dublju političku krizu", kazao je on.

Dodao je da je ponosan što je Socijalistička narodna partija (SNP) deo vlade, jer bez njih vlada ne bi imala veliki smisao.

"Moramo da prevazilazimo barijere u svojim glavama", kazao je on.

Vladu će, pored Abazovićevog pokreta URA, činiti stranke manjinskih naroda, procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP) i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP), dok će njene odluke u skupštini podržavati najveća opoziciona partija, Demokratska partija socijalista (DPS), predsednika Crne Gore Mila Djukanovića.

Abazovićeva vlada će imati 18 ministarstava i dva ministarstva bez portfelja, što je znatno više u odnosu na kabinet njegovog prethodnika Zdravka Krivokapića koga je činilo 12 ministara.

Lider najjače opozicione DPS i predsednik države Milo Djukanović nije prisustvovao sednici iako je početkom marta poverio mandat Abazoviću.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je ocenio da je Crna Gora "geostrateški, ekonomski i institucionalno na kolenima" i naveo da je mandat nove Vlade "oročen" na godinu dana "do sledeće vlade koja će biti politička i nastaviti da Crnu Goru vodi evropskim putem".

Poslanica Socijademokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović je navela da za novu vladu "treba glasati radi deblokade institucija" i izbora nosioca pravosudnih funkcija", za koje je neophodna tropetinska većina u skupštini.

Poslanica, čijoj će partiji pripastu ministarstva inostranih poslova i odbrane, izrazila je očekivanje da će pravosudni organi procesuirati sve koji "treba da odgovaraju za veleizdaju države". U tom kontekstu pomenula je doskorašnjeg premijera Zdravka Krivokapiče i pojedine članove njegovog kabineta.

Predsednik Socijaldemokratske Crne Gore (SD) Damir Šehović, čija tri poslanika nisu podržali vladu, je kazao da se ovakvoj vladi više raduje "jedna susedna država", nego građani Crne Gore.

Dodao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima veći uticaj na ovu vladu nego na Krivokapićevu, jer će u novoj vladi biti šest ministara SNP-a.

Zbog toga, kako je dodao, sumnja da mandatar ima skrivenu agendu, jer je najvažnija ministarska mesta dao partiji čiji predsednik ide na konsultacije u Beograd.

Abazović je pokušavao da dođe do sastava vlade koja bi imala podršku od 49 poslanika, što je bitno za određene reforme u pravosuđu ali nije uspeo da postigne dogovor sa Socijaldemokratama (SD).

Sednici nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore, koji su bili deo doskorašnje parlamentarne većine. Oni su protiv manjinske vlade i smatraju je "izdajom izborne volje" građana.

Današnjoj sednici nije prisustvovao ni poslanik DPS-a, bivši premijer Duško Marković, iz zdravstvenih razloga.

U cilju bolje koordinacije i ubrzanja pregovaračkog procesa sa EU, Abazović je uveo ministarstvo evropskih poslova i taj resor ponudio doktorki politikologije i doskorašnjoj NVO aktivistkinji, sada članici njegovog pokreta URA, Jovani Marović. Ona će ujedno biti i potpredsednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju.

Spoljne poslove će u narednom period voditi počasni predsednik SDP-a i dugogodišnji predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. Lider SDP-a i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i finansija Raško Konjević će biti ministar odbrane, dok su finansije pripale doskorašnjem direktoru Uprave carina, bliskom SNP-u Aleksandru Damjanoviću.

Abazovićeva vlada imaće četiri potpredsednika i dva ministra bez portfelja.

Pored Jovane Marović i Raška Konjevića, potpredsednici vlade biće i Vladimir Joković, koji će biti ministar poljoprivrede, i Ervin Ibrahimović, koji će biti potpredsednik vlade za regionalni razvoj i ministar za kapitalne investicije.

Na čelu Ministarstva pravde biće advokat Marko Kovač, dok će Ministarstvo unutrašnjih poslova voditi Filip Adžić, dosadašnji savetnik potpredsednika Vlade za unutrašnju politiku, bezbednost, borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma biće privrednik Goran Djurović, a ministar sporta i mladih, bivši vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević, koji je i bivši novinar i dugogodišnji poslanik.

Na čelu Ministarstva prosvete biće dugogodišnji profesor i poslanik Miomir Vojinović, savetnik predsednika Opštine Berane, dok će Ministarstvo zdravlja voditi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić, bivši poslanik i bivši predsednik Opštine Berane.

Ministar javne uprave je Maraš Dukaj, dugogodišnji novinar i profesor i višegodišnji direktor direktorata u Ministarstvu prosvete, a ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, bivši dugogodišnji savetnik potpredsednika vlade za regionalni razvoj.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava vodiće bivši predsednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka, a Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja predsednica Odbora za doktorske studije na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore Biljana Šćepanović.

Ministarstvo kulture vodiće bivša kustoskinja i predavačica na Univerzitetu Donja Gorica Maša Vlaović, a ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma aktivistkinja Ana Novaković Djurović.

Za ministre bez portfelja Abazović je predložio državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Zorana Miljanića i bivšeg poslanika Adrijana Vuksanovića.

Na ministarskim mestima nije ostao niko iz vlade Zdravka Krivokapića koja je izgubila podršku u parlamentu 4. februara.

Na početku sednice 28. aprila za predsednicu skupštine izabrana je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Djurović.

I protiv njenog izbora su od prisutnih bili samo poslanici Socijaldemokrata.

Izvor: Beta

Foto: Skupština Crne Gore