Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je da se sve više razgovara o proširenju Evropske unije i da će naredni sastanak Evropskog saveta biti prilika da se pošalje poruka zemljama koje teže članstvu da im Brisel ne okreće leđa.

U intervjuu za EURACTIV.com, Mecola je ocenila da je proširenje "diskusija koja raste" i koja će nastaviti da se razvija i da je francusko predsedavanje EU, posebno sa reizborom Emanuela Makrona za predsednika, zainteresovano da vodi taj razgovor.

Makron je u govoru u Evropskom parlamentu 9. maja predložio stvaranje "evropske političke zajednice" koja bi obuhvatila zemlje koje žele da postanu članice EU ili su je napustile, a koje dele evropske vrednosti.

Mecola je rekla da će vreme za razmatranje tog predloga i proširenja u celini biti na narednom sastanku Evropskog saveta krajem juna.

To je prilika za EU da "iskoristi ovaj trenutak i pošalje poruku stanovnicima tih zemalja da im ne okrećemo leđa", rekla je Mecola.

Kada je u pitanu Ukrajina, Mecola smatra da EU treba da joj otvori vrata i odmah omogući pristup trgovini, programima, finansiranju, saobraćaju, kretanju.

Mecola je rekla da se mnoge stvari mogu učiniti danas, pre konačnog potisivanja sporazuma o članstvu u EU.

"Treba brzo preduzeti naredne korake. Drugim rečima, dati Ukrajini pristup integrisanijim trgovinskim sporazumima, veći pristup našim programima u slučaju rekonstrukcije, pristup strukturnim i kohezionim fondovima, iz perspektive transporta olakšavanje prelaska granica, iz digitalne perspetkive uključivanje u našu roming mrežu", kazala je Mecola.

Glavni izazov, dodala je, leži u tome kako će se od prihvatanja zemlje koja je u ratu kao kandidata doći do eventualnog pristupanja EU.

"Postoji jaz između toga. Mnogo stvari treba da bude urađeno", rekla je Mecola, podsetivši da je njenoj zemlji, Malti, bilo potrebno 14 godina od podnošenja zahteva za članstvo do zvaničnog pristupanja 2004.

Mecola je dodala da već postoje posebne zakonodavne i finansijke inicijative koje mogu odmah da budu primenjene van procesa proširenja i koje mogu da pomognu "na putu budućeg pristupanja".

Izvor: EURACTIV.com

Foto: European Parliament