Premijeri Severne Makedonije i Srbije, Dimitar Kovačevski i Ana Brnabić, 18. maja su kao pozitivan ocenili trenutak pomeranja odnosa makedonske i srpske pravoslavne crkve radi prevazilaženja međusobnih problema, saopštila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku u Skoplju Kovačevski i Brnabić su se saglasili da je pravo vreme da Severna Makedonija počne pristupne pregovore sa EU, što bi bio pozitivan signal za ceo region.

Brnabić i Kovačevski su takođe potvrdili dugogodišnje i tradicionalno dobre odnose dve zemlje, koji iz godine u godinu dodatno jačaju kroz intenzivni i prijateljski politički dijalog potvrđen redovnim i čestim susretima i posetama na visokom nivou.

Kovačevski je istakao da se unapređenje odnosa dve zemlje nastavlja u pravcu produbljivanja odnosa sa posebnim akcentom na ekonomsku saradnju.

Od posebnog značaja, kako je rečeno, bila je pomoć i podrška Srbije tokom krize kovid-19 kada je ta država vakcinama i drugom medicinskom pomoći pomagala u suočavanju sa pandemijom.

Kovačevski je na sastanku sa predsedncom vlade Srbije zahvalio na ukidanju zabrane izvoza žitarica i jestivog ulja, čime je Beograd pokazao razumevanje i solidarnost kao deo posvećenosti saradnji u regionu.

Premijeri Severne Makedonije i Srbije istakli su komunikaciju i partnerstvo na najvišem nivou u okviru inicijative Otvoreni Balkan, kao dodatni podsticaj regionalnoj saradnji, dobrosusedstvu i primeni evropskih vrednosti u regionu.

Ocenili su da ta inicijativa treba da nastavi da funkcioniše kao platforma za regionalnu saradnju na svim nivoima, ističući da je i drugim zemljama regiona otvoren poziv za učešće na predstojećem samitu u Ohridu, što bi bilo korisno za sve građane Zapadnog Balkana.

Na sastanku je bilo reči i o spremnosti obe strane da se ogranizuje  treća zajednička sednica dve vlade kao pozitivan podsticaj daljem razvoju i intenziviranju odnosa i saradnje, posebno u ekonomijii.

Srbija je treći po veličini trgovinski partner Severne Makedonije, a premijeri Kovačevski i Brnabić su konstatovali da je ukupna vrednost robne razmene preko milijardu dolara. Oni su ocenili da je to što je povećana tokom pandemije jasan znak da privredna saradnja treba da nastavi da se unapređuje uz kontinuirano B2B sastanke i poslovne forume, kao i zajedničko umrežavanje za nastup na trećim tržištima.

Kao posebno značajni za povezivanje regiona ocenjeni su projekti autoputa i železničke infrastrukture na koridorima 10 i 8, navodi se u saopštenju vlade Severne Makedonije.

Kada je reč o evropskim integracijama regiona, premijeri Kovačevski i Brnabić su ocenili da je "sada pravo vreme da Severna Makedonija počne pregovore sa EU i da će ovaj korak biti pozitivan signal za ceo region u smislu geostrateške važnost i stabilnosti”.

"Na sastanku je pozitivnim ocenjen trenutak pomeranja odnosa Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u cilju prevazilaženja međusobnih problema", navodi se u saopštenju.

Kovačevski očekuje Abazovića na predstojećem samitu Otvorenog Balkana u Ohridu

Premijer Severne Makedonije izjavio je da je verovatno da će na predstojeći samit inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu doći i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Kovačevski je na ekonomskom skupu u Skoplju, na kojem je učestovala i srpska premijerka, rekao da je inicijativa koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija "po svim osnovama ekonomske logike izuzetno pozitivna, jer kreira veće tržište i veće mogućnosti razmene, kreira ekonomiju obima i normalno je da će dovesti do povećanja BDP regiona".

"Normalno da je otvorena za sve države. Verovatno ćemo u Ohridu na sledećem samitu, početkom juna, videteti premijera Crne Gore, što je prakatično na kraju krajeva odluka Crne Gore. Međutim, dobro je da sve druge zemlje Zapadnog Balkana budu deo ove praktične inicijative", rekao je premijer Severne Makedonije.

Kovačevski je ponovio da incijativa Otvoreni Balkan ne predstavlja nikakvu zamenu za evropsku integraciju, ali je istakao da je evropska integracija Severne Makedonije i Albanije postala talac Bugarske i da to zemlje EU opravdavaju.

Kako je naglasio, regionalna saradnja je strateško opredeljenje Severne Makdonije, a EU njeno opredeljenje bez obzira na sve opstrukcije na putu ka članstvu u EU.

"Međutim naša evropska integracija, govorim o Makedoniji i Albaniji, je talac Bugarske. Naša evropska integracija je svedena na pričanje o istoriji, što praktično sve zemlje EU vidim da opravdavaju", rekao je premijer Severne Makedonije.

Istakao je da je to po njemu pogrešno, jer kada se priča o istoriji to ne obećava ništa, već sa samo govori o nečemu što se desilo pre 100, 150 godina.

"To je klasična ucena i ne može nikome da proizvede nikavav benefit", rekao je Kovačevski na samitu o saradnji u regionu, koji je orgnizovala neprofitna, nepolitička organizacija "Makedonija 2025".

Brnabić: Brza pruga do S. Makedonije sledeći prioritetni projekat

Premijeka Srbije izjavila je u Skoplju da Srbija mnogo ulaže u infrastrukturno povezivanje sa regionom i najavila da je sledeći prioritetni projekat brza pruga od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim na Samitu "Makedonija 2025", Brnabić je rekla da su razgovarali o infrastrukturnom povezivanju, posebno između Srbije i Severne Makedonije.

"Republika Srbija je mnogo uložila u infrastrukurno povezivanje sa regionom i izgradnju puteva. Još ćemo više uložiti u izgradnju pruga. Drago mi je što smo u mandatu moje vlade kompetno završili koridor 10, da danas imamo autoput do granice sa Severnom Makedonijom. Sledeći prioritetni projekat je brza pruga, odnosno kompletna modernizacija železničkog koridora 10, dakle pruga od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije, koja je danas u radnoj poseti Skoplju, istakla je da je infrastruktrno povezivanje, izgradnja puteva i pruga koje će bolje povezati čitav region jedan od najvažnijih stubova regionalne saradnje.

"To obezbeđuje ne samo da se ekonomija i provrednici povezuju, već je jednako važno, ako ne u nekim situacijama i važnije, da se povezuju ljudi. Da imamo upoznavanje, razmenu iskustava, znanja, putovanja, nešto što garantuje drugačiju, bolju, pozitivniju budućnost za čitav region", rekla je Brnabić.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije/VIKTOR IRVIN IVANOV