Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da "Evropska politička zajednica" dopunjuje proces pristupanja EU i da nije njegova "alternativa" dok se nemački kancelar Olaf Šolc fokusirao na Zapadni Balkan rekavši da  nema bezbednosti EU bez "stabilnog evropskog Zapadnog Balkana".

Makron je govorio o svom predlogu nakon što su zemlje iz "čekaonice" za EU pokazale zabrinutost da bi njegova ideja mogla da posluži kao način da se te zemlje ne prime u blok.

Makron je ranije ovog meseca u govoru povodom Dana Evrope u Evropskom parlamentu predstavio novu "političku evropsku zajednicu" koja bi omogućila Ukrajini i drugim zemljama trenutno na "listi čekanja" za EU, poput onih sa Zapadnog Balkana, da se bliže povežu sa Unijom.

Njegova ideja, koju su neki protumačili kao alternativu za posustali proces proširenja, primljena je sa skepticizmom u zemljama koje teže članstvu u EU.

"Nijedna alternativa članstvu u EU ne bi bila prihvatljiva za Ukrajinu", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pošto je čuo Makronov predlog.

Francuski predsednik je 19. maja na konferenciji za štampu sa moldavskom predsednicom Majom Sandu, čija zemlja je nedavno podnela zahtev za članstvo u EU, pokušao da objasni svoj predlog "Evropske političke zajednice".

Rekao je, preneo je EURACTIV.fr, da je predstavio "novi okvir za strukturiranje saradnje, okupljajući demokratske evropske nacije koje se pridržavaju našeg skupa vrednosti i koje mogu, ali ne moraju da teže pridruživanju EU".

Iako se na to može gledati kao na način da se izbegne integracija nekih zemalja u EU, zajednica bi bila "kompliment" a ne "alternativa procesu pristupanja", rekao je.

Prema Makronu, njegova ideja bi omogućila "snažnije strukturiranje političkih, energetskih i investicionih odnosa sa nekoliko zemalja koje to žele".

Maja Sandu je pozdravila Makronov predlog jer bi nova "Evropska politička zajednica", kako je rekla "podržala i ubrzala" proces pristupanje njene zemlje EU.

Šolc: Pristupanje EU Zapadnog Balkana na vrhu nemačke agende

Istovremeno je nemački kancelar rekao da je Nemačka evrointegracije Zapadnog Balkana stavila na vrh prioriteta jer je njihovo pristupanje važno za EU.

Nemačka vlada je, piše EURACTIV.de, od početka ruske agresije na Ukrajinu intenzivirala napore da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u EU.

"Uspešne EU integracije naših partnera sa Zapadnog Balkana u interesu su EU", rekao je u večernjim satima 19. maja Šolc u Hagu na konferenciju za štampu sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

On je rekao da je zbog toga evrointegracija Zapadnog Balkana na vrhu političke agende nemačke vlade dodajući da je to "pitanje kredibiliteta i geostrateške racionalnosti EU".

Ranije istog dana Šolc je obraćajući se nemačkoj vladi govorio o značaju Zapadnog Balkana u geopolitičkoj borbi sa Rusijom.

Šolc je u Bundestagu rekao da integracija Zapadnog Balkana treba da bude "strateški interes" jer je to pitanje bezbednosti EU "koja ne može da bude dostignuta bez stabilnog evropskog Zapadnog Balkana".

Nemačke ambicije da ponovo pokrene i ubrza proces proširenja na Zapadnom Balkanu snažno podržava  Holandija."Svi zajedno u EU pokušavamo da uradimo sve u našoj moći da obezbedimo da Zapadni Balkan ostane stabilan i da nađemo rešenje za probleme koji postoje, posebno u vezi sa Severnom Makedonijom i Bugarskom", rekao je Rute.

Holandski premijer je rekao da je "to je moguće samo ako Nemačka zaista preuzme vodeću ulogu" dodajući da pozdravlja nemačku inicijativu.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP