Predsednik Bugarske Rumen Radev nagovestio je da bi mogao da raspiše referendum o vetu Sofije na početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i EU, odbacujući navode da će o tom pitanju razgovarati s francuskim predsednikom.

Bugarski mediji su na osnovu nezvaničnih informacija pisali da je predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao na sastanak Radeva i bugarskog premijera Kirila Petkova, koji je takođe negirao da je dobio taj poziv.

Francuska insisitra na brzom rešavanju spora Sofije i Skoplja, pre kraja njenog predsedavanja EU 30. juna, ali su male šanse da Bugarska povuče veto do tada.

Stav Radeva je da veto ne treba da bude povučen dok Severna Makedonija ne uključi Bugare u svoj ustav.

"Nema napretka po tom pitanju između Sofije i Skoplja, tako da nema uslova za moju posetu Parizu", rekao je Radev 1. juna.

"Cenim posvećenost naših evropskih partnera, ali želim da vidim stvarne rezultate", rekao je Radev i dodao da konačne odluke ne donosi parlament nego narod.

Petkov je ranije rekao da nema napretka u rešavanju spora dve zemlje i da veto treba povući odlukom parlamenta.

Prema bugarskom zakonu, predsednik može sam da raspiše referendum, čiji bi rezultat bio obavezujući za parlament ako bi se ispunili zakonski uslovi za izlaznost.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, 70% Bugara se protivi davanju bilo kakvih ustupaka Makedoncima. Isto tako, u Severnoj Makedoniji većina građana je protiv ustupaka u korist Bugarske.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: European Union