Holandska vlada sada podržava kandidature Albanije i Severne Makedonije za pristupanje EU iako je 2019. sa Francuskom i Danskom blokirala početak pregovora sa dve balkanske zemlje.

Vlada i koalicione partije u Predstavničkom domu sada se zalažu da obe zemlje, koje se nadaju početku pregovora o članstvu, pristupe EU, piše holandski NL Tajms.

Početak pregovora sa Skopljem blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije dok je napredak Tirane na putu ka EU vezan za napredak Severne Makedonije.

Evropski parlament u maju je tražio od Evropskog saveta da Albanija i Severna Makedonija počnu pregovarački proces ukazujući na "geostrateški kontekst odnosa sa Rusijom i rusku agresiju na Ukrajinu".

Holandski premijer Mark Rute sada se zalaže da Albanija i Severna Makedonija počnu proces pregovora, izvestila je holandska TV Telegraf (De Telegraaf).

Rute je 2018. rekao da bi Albanija i Severna Makedonija "oslabile celu Uniju" ukazujući na korupciju i nedostatak slobode medija.

Godinu dana kasnije, Holandija je zajedno sa Francuskom i Danskom blokirala početak pregovora o članstvu u EU za obe zemlje.

Hag je promenio stav, uprkos znatnom padu slobode medija u Albaniji i činjenici da je korupcija, posebno na visokom nivou, i dalje važno pitanje, prenosi EURACTIV.

Rute sada nastoji da dobije podršku širom EU. On je u maju, na konferenciji za štampu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da se svi u EU trude da urade sve što mogu da obezbede da Zapadni Balkan ostane stabilan i da se nađe rešenje za probleme u regionu, posebno u vezi Severne Makedonije i Bugarske.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EURACTIV.com/Shutterstock/Laura Balvers