Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski potvrdio je 28. juna da je za Skoplje neprihvatljiv francuski predlog za skidanje bugarskog veta "u sadašnjem obliku".

Francuski predlog je 24. juna usvojen u bugarskoj skupštini, a predsednik Francuske Emanuel Makron je to pozdravio i najavio da će se narednih dana nastaviti razgovori sa partnerima u Severnoj Makedoniji.

Kovačevski je rekao da trenutno nema ništa novo i istakao da ostaje stav Skoplja koji je izneo na konferenciji za novinare 23. juna.   

"Kao što sam vam i do sada govorio, proces sa Bugarskom vodi Ministarstvo spoljnih poslova, koje sa svojim ekspertskim timovima vodi razgovore sa Ministarstvom spoljnih poslova Bugarske. U trenutku kada bude postojao prihvatljiv predlog za obe strane, onda može biti stavljen pred institucije Severne Makedonije. U ovom trenutku takvog predloga nema", rekao je Kovačevski novinarima.

Premijer Severne Makedonije je prošle sedmice u Briselu, na konferenciji za novinare posle Samita EU–Zapadni Balkan, odbacio predlog francuskog predsedavanja EU kao neprihvatljiv u sadašnjoj formi, sa mogućnošću nastavka razgovora ako se izvrše prihvatljive promene.

Istakao je tada da Skoplje ima tri ključna uslova za pregovarački okvir, a to su potpuno priznanje makedonskog jezika, da istorijska pitanja ne budu deo pregovaračkog okvira i da pristupni pregovori počnu pre unošenja Bugara, Hrvata i Crnogoraca u Ustav Severne Makedonije, tražeći i garancije da neće biti novih bugarskih uslova.

Francuski predlog koji je usvojio bugarski parlament dopunjen je sa još četiri uslova - efikasnom primenom Sporazuma o dobrosusedstvu, garantovanjem prava Bugara u Severnoj Makedoniji kroz njihovo uključivanje u ustav kao državotvornog naroda pre početka pristupnih pregovora, kao i da ništa u procesu pristupanja ne bude protumačeno kao da je Bugarska priznala makedonski jezik i davanje evropske garancije da će bugarski uslovi biti ispunjeni.

Bugarski premijer u ostavci Kiril Petkov je 26. juna rekao da je prihvatanjem francuskog predloga Bugarska uspela da zaštiti svoje nacionalne interese. "Uradili smo nešto neverovatno. Pvi put Brisel je podržao bugarsku poziciju", istakao je Petkov.

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji je 27. juna rekao da su uloženi veliki napori da se reši spor Sofije i Skoplja i da ima velike nade da će prva međuvladina konferencija EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom biti održana narednih dana, prenela je agencija MIA iz Brisela.

"Uloženo je mnogo napora da se reši spor Bugarske i Severne Makedonije. Sada je vreme da sve zainteresovane strane učine poslednji korak. Imam velike nade da će međuvladina konferencija sa Albanijom i Severnom Makedonijom biti održana za nekoliko dana. Ove zemlje su isporučile sve što se od njih traži. Oni su spremni, trebalo bi da budemo i mi. Imamo odluku na stolu koju je odobrio bugarski parlament. Sve prepreke su prevaziđene, EU treba da ide napred", rekao je Varheji.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Izvor: Beta

Foto: BETAPHOTO/European Council/Alexandros Michailidis)