Premijer Severne Makedonije i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zajedno su podržali francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i otpočinjanje pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Kovačevski i Mišel su na sastanku 5. jula istakli da "evropski predlog za početak pregovora za Severnu Makedoniju uključuje sve makedonske pozicije i primedbe i da pregovori mogu da počnu odmah po njegovom odobravanju".

Predlog, istakli su Kovačevski i Mišel, predviđa čist makedonski jezik, jednak ostalim jezicima zemalja članica EU.

Predsednik Evropskog saveta je, navodi se, još jednom potvrdio podršku i zalaganje Evropske unije za početak pregovora sa Severnom Makedonijom, istakavši da su ovo ključni momenti za napredak ove zemlje sa ekonomskog, političkog i sociološkog stanovišta.

Premijer Kovačevski je istakao da je podrška Evropske unije u procesu integracije Severne Makedonije od posebnog značaja za državu u ispunjavanju njenog osnovnog strateškog cilja, a to je punopravno članstvo u EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Šarl Mišel koji je doputovao u jednodnevnu posetu Skoplju da bi dobio podršku za francuski predlog za pregovački okvir za Severnu Makedoniju, koji je naišao na jak otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Pre sastanka s Kovačevskim, Mišel je razgovarao sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a prisustvovaće i sednici Vlade.

Pendarovski i Mišel su se složili da bi prihvatanje francuskog predloga za rešavanje spora Skoplja i Sofije omogućilo otvaranje prve faze pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU.

Predsednik Severne Makedonije je pozdravio Mišelovu posetu, okarakterišući je kao pokazatelj posvećenosti Evropske unije i informisao o toku širokog konsultativnog procesa koji se vodi u vezi sa francuskim predlogom, kao i atmosferi u makedonskom društvu po tom pitanju.

"Dva predsednika su se saglasila da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, čime će se de fakto deblokirati evropske integracije Severne Makedonije. Osim toga, otvaranje prve faze predstavlja dalji podsticaj napretku i prosperitetu Severne Makedonije, ali će se pozitivno odraziti i na ukupnu situaciju na Zapadnom Balkanu", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su Pendarovski i Mišel razmenili mišljenje u kontekstu zabrinutosti građana po pitanju identiteta, za šta je predsednik Pendarovski istakao da makedonski jezik i identitet mora da poštuje i garantuje EU.

Francuka, koja je do kraja juna predsedavala EU, predložila je dokument za koji je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je način za rešavanje spora Skoplja i Sofije i mogućnost da Severna Makedonije počne pregovore za članstvo u EU.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar sporljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjavanje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i ne omogućava da Skoplje u dogledno vreme počne pregovore.

Francuzski predlog je u prvom trenutku odbacio i premijer Kovačevski kao neprihvatljiv u tadašnjoj formi, koju je odmah prihvatila Sofija. Kasnije je podržao takozvani modifikovani predlog koji je kasnije poslat Skoplju i započeo široke društvene konsultacije koje treba da se završe raspravom parlamenta o tom ponuđenom dokumentu.

U glavnom gradu Severne Makedonije se od subote svako veče održavaju masovni protesti koji imaju podršku VMRO DPMNE, sa zahtevima da se odbije predlog, jer vodi bulgarizaciji Severne Makedonije i njenih građana.

Izvor: Beta

Foto: European Union