U Crnoj Gori pada poverenje u Demokratsku partiju socijalista ali i u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), većina ispitanika nije zadovoljna pravcem kojim se kreće Crna Gora, većina je nezadovoljna vladom Dritana Abazovića, a 68% građana podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, pokazuju rezultati istraživanja koje uradio Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Ukoliko bi se naredne nedelje održali parlamentarni izbori, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila bi 28,2 odsto glasova, Demokratska Crna Gora imala bi 14,9, Demokratski front 14, Evopa sad 10,9% glasova.

URA bi imala 4,8%, Socijalistička narodna partija 3,8, Socijaldemokratska partija 3,4, Bošnjačka stranka 3,3%, a Socijaldemokrate 2,6%.

Podrška DPS je pala za više od dva odsto u odnosu na decembar prošle godine, kada bi tu partiju glasalo 30,5%.

Pad beleže i DF (6,4% manje), Demokrate (4,4% manje), URA (1,4% manje), BS (2,8% manje) i SDP (0,9% manje).

Rast podrške beleže SNP (0,9% više), SD (0,2%) dok je najveći doprinos padu vodećih partija dalo uključivanje u istraživanje pokreta Evropa sad, koji je sada prvi put mereno. Na čelu tog pokreta su Milojko Spajić i Jakov Milatović koji su u bivšoj vladi bili ministri finansija i ekonomije.

"Od juna 2021. imamo negativan trend kod DPS. Međutim, očigledno je da ne stoji teza da će ta partija naglo da erodira. DF i Demokrate su izgubili procente, oko 11, koje je uzela Evropa sad. S druge strane, neće biti da javnost nagrađuje UrU za manjinsku vladu. Moraju da rade bolje i drugačije, jer negativni trend nije dobar po perspektivu partije. Glasači BS nisu spremni da nagrade partiju za ulazak ovu vladu. U decembru su imali 6,1, sad 3,3% podrške. SNP ili ostaje na istom nivou, ili je nešto bolji. Kapitalizovanje ulaska u vlast kod te partije zasad se ne dešava", rekao je metodolog CEDEM-a Miloš Bešić.

Istraživanje CEDEM-a sprovedeno je od 11. do 27. juna, a učestvovalo je 1.026 ispitanika.

Da se Crna Gora kreće pogrešnim putem smatra 51,6% građana. Da se pravim putem kreće mišljenja je 20,4% građana.

U odnosu na prethodna istraživanja za 5,4 odsto smanjio se procenat onih koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem.

Na hipotetičkom popisu 46,3% građana bi se izjasnilo kao Crnogorci, 32,8 kao Srbi, 7,7 kao Bošnjaci, 5,1 kao Albanci, a 4,1 kao Muslimani, pokazalo je istraživanje CEDEM-a.

Na hipotetičkom popisu 48,6% građana izjasnilo bi se da govori srpskim jezikom, a 36,1 crnogorskim, dok bi broj onih koji se ne bi izjasnio po ovom pitanju u odnosu na popis 2011. godine porastao za četiri odsto.

Najpopulatniji političari su doskorašnji ministri i lideri novoformiranog pokreta "Evropa sad", Milojko Spajić i Jakov Milatović, a zatim lider Demokrata Aleksa Bečić i predsjednik države Milo Đukanović.

Većina građana, pokazalo je istraživanje, nije zadovoljna radom vlade Dritana Abazovića.

Veoma nezadovoljno Vladom Dritana Abazovića je 36,2% građana, uglavnom nezadovoljno je 20,9% građana, uglavnom zadovoljnih je 20,4%, a veoma zadovoljnih 3,4%.

Kad je reč o institucijama, građani najviše poverenja imaju u obrazovni sistem, Srpsku pravoslavnu crkvu i zdravstveni sistem, dok je poverenje najmanje u skupštinu, političke partije i Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Ipak pada poverenje u SPC. Istraživanje je pokazalo da sada u SPC veruje 45,9% građana, dok je u decembru 2021. godine u SPC verovalo 47,3% građana.

Prema istraživanju, 68% građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, 18 odsto ne podržava, a 14 odsto nema određeno mišljenje.

Kad je reč o članstvu u NATO, 42% građana podržava članstvo u Alijansi, 41% je protiv, dok 17% nema stav.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay