Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana izjavio je tokom posete Kosovu da je NATO već decenijama posvećen miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i da je misija Kfora najopipljiviji dokaz za to.

"Naša misija Kfora je najopipljivija demonstracija ove posvećenosti", rekao je Džoana u Prištini i dodao da u skladu sa mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, Kfor obezbeđuje bezbedno okruženje i garantuje slobodu kretanja za dobrobit svih.

"Kfor nastavlja da sprovodi svoju misiju, radeći u bliskoj saradnji sa nizom aktera, uključujući Ujedinjene nacije, Misiju Evropske unije za vladavinu prava, bezbednosne organizacije na Kosovu i oružane snage Srbije", naglasio je on.

Džoana je naglasio da NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova, jer je, prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine koji vodi EU jedina platforma za pronalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica i može da dovede do trajnog mira.

On je dodao da je ruska brutalna invazija na Ukrajinu fundamentalno promenila evropsku bezbednosnu arhitekturu i da je NATO i dalje snažno posvećen bezbednom okruženju i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Džoana se tokom boravka na Kosovu, zajedno sa delegacijom Severnoatlantskog saveta, 7. jula sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, ambasadorima 30 zemalja saveznica NATO i saradnicima trupa Kfora, komandantom Kfora generalom Ferencom Kajarijem, a imao je poseban sastanak sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem.

Džoana je u Prištini  ocenio da se zemlje Zapadnog Balkana ne suočavaju sa "neposrednom pretnjom" od rata u Ukrajini i da predstavljaju strateški interes zapadne Alijanse.

On je, međutim, osudio "nelogičan i brutalan" rat u Ukrajini i njegov "agresivni i maligni uticaj na Zapadni Balkan".

"Imamo strateški interes... na Zapadnom Balkanu. Želim da pošaljem poruku mira svim ljudima na Zapadnom Balkanu da ćemo se na kraju svi naći u evropskoj i evroatlantskoj porodici", rekao je Džoana za agenciju AP.

Džoana je pozdravio članice NATO u regionu koje su povećale vojni budžet kao "prirodnu reakciju kada se vidi agresivna Rusija", i dodao da bi NATO branio sve saveznike i svaki kvadratni centimetar njihove teritorije. Članice alijanse na Zapadnom Balkanu su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija.

On je ponovo potvrdio obećanje Alijanse da će ostati uz Ukrajinu dugoročno.

Delegacija NATO sastala se na Kosovu i sa šefovima misija Evropske unije i predstavnicima Euleksa, OEBS i Unmika.

Izvor: Beta

Foto: Kabinet predsednika Kosova