U Briselu će 19. jula biti održane međuvladine konferencije o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom koje će označiti formalno pokretanje dugo očekivanog procesa pregovora.

Obe zemlje su, kao i ostale sa Zapadnog Balkana, perspektivu članstva u EU dobile još na samitu u Solunu 2003.

Severna Makedonija je kandidat za članstvo u EU već 17 godina.

Ta zemlja je prva u regionu sklopila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, 2004. godine. Iste godine je podnela zahtev za članstvo i godinu dana kasnije, 2005, dobila je status kandidata.

Međutim, otvaranje pregovora sa Skopljem prvo je blokirala Grčka, a blokada je uklonjena nakon što je Skoplje pristalo na promenu imena države u Severna Makedonija i to joj je omogućilo ulazak u NATO.

Nakon toga počela je blokada pristupnog puta Severne Makedonije od strane Bugarske sa zahtevima koji dovode u pitanje makedonski nacionalni identitet i jezik.

Severna Makedonija je 16. jula prihvatila predlog Francuske za rešenje spora i to joj je otvorilo put za napredovanje u procesu pristupanja EU.

Predlog je izglasan u parlamentu bez učešća opozicije koja je najavila da neće podržati promenu ustava kako bi uključio postojanje bugarske nacionalne manjine u Severnoj Makedoniji.

Za promenu ustava potrebna je dvotrećinska većina, koju vladajuća koalicija nema bez opozicije.

Bugarska je sa svoje strane najavila da neće dozvoliti otvaranje prvih poglavlja u pregovorima dok Severna Makedonija ne promeni ustav.

Inače, Evropska komisija je od 2009. stalno preporučivala da se otvore pristupni pregovori sa Skopljem. Najpre je preporuka bila uslovljena a zatim bezuslovna ali su formalni početak pregovora kočile neke članice EU.

U julu 2020. članicama EU predstavljen je nacrt pregovaračkog okvira Severne Makedonije sa EU.

Kada je reč o Albaniji, ta zemlja je 2009. podnela zvanični zahtev za članstvo u EU.

Nakon toga je u Mišljenju Evropske komisije navedeno da Albanija treba da postigne neophodni stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, posebno da ispuni 12 pritoriteta.

Komisija je 2012. preporučila da se Albaniji da status kandidata koji je zemlja dobila 2014.

Evropska komisija je 2018. preporučila otvaranje pregovaračkog procesa sa Albanijom ali ni ta zemlja nije počela formalnu proceduru jer je njen napredak u pristupnom procesu bio vezan za proces Severne Makedonije.

Borel: Otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom istorijski trenutak

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je 18. jula da je početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i sa Albanijom istorijski trenutak na koji se dugo čekalo.

"Deblokirali smo početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i sa Albanijom. Ovo je istorijski trenutak, posle toliko godina čekanja sa statusom kandidata, a da se ništa nije desilo, konačno glasanje u Sobranju Severne Makedonije je otvorilo vrata", rekao je Borel uoči sastanka ministara spoljnih poslova u Briselu, prenela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

On je podsetio da će međuvladina konferencija koja se održava 19. jula u Briselu i formalno pokrenuti dugo očekivani proces pregovora sa te dve zemlje.

"Ovo je dobra vest. Nemamo mnogo dobrih vesti, ova je dobra. Nadam se da će ovo povećati naš angažman na Balkanu", dodao je Borel uoči sastanka na kome će Ukrajina biti glavna tema.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija