Novi albanski predsednik Bajram Begaj preuzimajući dužnost pozvao je političke partije u zemlji da sarađuju oko pitanja ključnih za budućnost, posebno vladavine prava.

Bivšeg načelnika generalštaba albanske vojske Begaja (55) na uglavnom ceremonijalnu dužnost predsednika predložila je socijalistička većina premijera Edija Rame.

Begaj je izabran u četvrtom krugu glasanja u parlamentu a nasledio je Iljira Metu, velikog kritičara vlade.

"Biću sluga našeg naroda, uporno ću raditi na nacionalnom jedinstvu. Doprinosiću i podržavati komunikacije i inicijative i ideje koje naše društvo vode napred", rekao je 24. jula preuzimajući dužnost deveti predsednik Albanije od pada komunizma.

Begaj je dodao da su za napredak zemlje potrebni dijalog i saradnja između političkih snaga, slušanje glasa slobodnih medija i prihvatanje debate.

"Naš zajednički interes ostaje konsolidacija institucija koje su odgovorne za zaštitu i promociju albanskih interesa", rekao je novi predsednik.

Pre svečane predaje dužnosti, Begaja je primio odlazeći predsednik Meta čiji su petogodinji mandat obeležile turbulencije jer je Socijalistička partija u više navrata pokušavala da ga smeni.

Albanija je članica NATO od 2009. a 19. jula je zvanično otvorila pregovore o članstvu u EU.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel čestitao je Begaju stupanje na dužnost predsednika "u istorijskom trenutku na putu (Albanije) ka EU".

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP