Zapadni Balkan je integralni deo EU i Španija u potpunosti podržava ntegraciju regiona u EU, rekao je 1. avgusta u Tirani španski premijer Pedro Sančes.

Sančes je danas boravio u Tirani u prvoj poseti nekog španskog premijera toj zemlji.

Pre Albanije, Sančes je posetio Srbiju, BiH, Crnu Goru i Severenu Makedoniju.

"EU se ne može zamisliti bez Balkana", rekao je Sančes na konferenciji za štampu sa albanskim kolegom Edijem Ramom dodajući da će "inkorporacija Balkana ojačati EU", preneo je AP.

Rama je rekao da zbog uticaja Rusije u regionu zemlje Zapadnog Balkana treba da budu "rešene da nastave put jačanja veza koje grade mir".

Albanija se potpuno uskladila sa sankcijama EU Rusiji.

Sančes je rekao da te sankcije nisu usmerene protiv ruskog naroda već da imaju za cilj da nateraju ruske  lidere "da se vrate u realnost i nastave put mira".

Pre toga, španski premijer je 29. jula u Beogradu rekao da Španija podržava proces pristupanja Srbije EU.

On je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i plenarnog sastanka delegacija dveju zemalja rekao da Srbija u Španiji ima prijatelja koji će joj pomoći da se pridruži EU.

"Nemojte da sumnjate da će Španija uvek biti uz vas. Imaćete našu podršku da postanete punopravni član EU", rekao je Sančes.

On je naveo da Srbiju i Španiju povezuje potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet.

"Mi podržavamo Srbiju kada je reč o Kosovu. Španija je bila i biće uvek uz Srbiju u odbrani ovih principa", rekao je Sančes.

On je dodao da su politički odnosi Španije i Srbije odlični i da ekonomski i trgovinski odnosi treba da dođu na taj nivo.

"Trgovinska razmena je prilično pojačana tokom proteklih pet godina, ali treba i dalje da raste, i to će biti u interesu kako Španije, tako i Srbije", naveo je Sančes.

Tokom posete Sarajevu 30. jula Sančes je izrazio podršku Bosni i Hercegovini da postane kandidat za članstvo u EU rekavši da Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu te zemlje i njenom ulasku u EU.

On je izrazio nadu da će zemlja preduzeti neophodne korake da postane kandidat za članstvo do druge polovine 2023, kada Španija preuzima predsedavanje EU.

U Skoplju je španski premijer 31. jula zahvalio Vladi i građanima Severne Makedoniji što su svoju evropsku viziju stavili ispred bilo kog drugog interesa i istakao da može da računa na podršku Španije u narednim koracima za članstvo u EU.

"Severna Makedonija je u Evropi, i geografski i istorijski, i sada ste korak bliže željenom cilju. Možete računati na podršku Španije u svojim narednim koracima ka članstvu u EU. Podržavamo vas i podržavaćemo vas i dalje", rekao je Sančes na zajedničkoj knferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Kako je dodao Sančes, njegova poseta regionu u ovom trenutku je simbolična u jednom važnom trenutku iz dva razloga.

Prvi je, kako je rekao, to što je pre nekoliko dana konačno počeo da se deblokira proces za otpočinjanje pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU, što je mnogo važno za makedonski i albanski narod i za Uniju, a drugi razlog je "brutalna agresija Putina na Ukrajinu".

"Moja procena je da smo objedinjeni više nego bilo kada do sada u odnosu na međunarodno pravo u jednom svetskom poretku koji se bazira na normama, slobodi, potrazi za prosperitetom za naše građane, demokratiji i miru", istakao je Sančes.

Španski premijer je 31. jula u Podgorici rekao da Španija daje punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU.

Zapadni Balkan pripada EU a Crna Gora je prva u redu, rekao je Sančes dodajući da država treba da bude ujedinjena i uradi potrebne reforme.

Izvor: Beta

Foto: Beta