Političke stranke ulaze u preuranjene političke kampanje i koriste javne resurse kako bi pozivali građane da glasaju za njih na oktobarskim opštim izborima u Bosni i Hercegovini, pokazao je monitoring Transparensi internešnela u BiH (TI BiH).

"Pratili smo 175 događaja, na 76% njih bili su prisutni kandidati, od čega su na 44% bili prisutni javni funkcioneri kojima nije bila nadležnost da budu tu", naveli su iz TI BiH.

Jedan od primera koji su naveli je Dan opštine Čelinac, kada su se u sklopu manifestacije obraćali kandidati koji obavljaju dužnost na nivou Republike Srpske.

“Na obeležavanju Dana opštine Čelinac, agresivnom kampanjom, putem bilborda najavljen je koncert pet estradnih umjetnika, građanima se nudio besplatan ulaz na koncert. A pre koncerta su im se obratila četiri kandidata, od čega dva kandidata nisu imali nikakve nadležnosti da budu tu”, naveli su iz Ti BiH.

Precizirali su da se radi o ministru poljoprivrede RS Borisu Pašaliću i direktoru Univezitetskog kliničkog centra RS Vladi Đajiću.

Drugi primer koji su naveli su "dani povratka" u Travniku i Bratuncu.

"Na led ekranima su se nalazila imena Edina Ramića i Bakira Izetbegovića, a grafička rešenja su slična grafičkim rešenjima koja koristi Stranke demokratske akcije (SDA)", istakli su iz TI BiH.

Ivana Korajlić iz TI BiH je ocenila da je u BiH izražen problem korištenja javnih resursa.

"Imali smo događaje koji su finansirani od javnih institucija i koji se pretvore u predizborne skupove, sa otvorenim pozivima da glasaju za određene subjekte, pa čak i pretnje da će, ako ne glasaju, trpeti posledice", rekla je Korajlić.

Prema njenim rečima, poseban problem je preuranjena kampanja i što se zloupotrebljavaju javne instutcije, funkcije, sredstava, koja se koriste za dobijanje podške glasača.

Poseban problem je, naglašavaju iz TI BIH, pojava govora mržnje koju Centralna izborna komisija ne može sankcionisati, jer se odredbe Izbornog zakona vezuju za izbornu kampanju koja zvanično nije počela.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP