Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta u Podgorici. Ugovor kojim se uređuju odnosi između SPC i države Crne Gore potpisali su premijer Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije. Partija DPS predsednika Crne Gore Mila Đukanovića najavila je inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi zbog Temeljnog ugovora.

Potpisivanju tog ugovora koji reguliše imovinsko-pravne i druge odnose države sa SPC prisustvovali su i ministar pravde Crne Gore Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Patrijarh SPC Porfirije stigao je jutros u glavni grad Crne Gore bez najave, a potpisivanje ugovora nije bilo najavljeno ni na zvaničnom sajtu vlade.

Deo crnogorske javnosti oštro se protivio potpisivanju Temeljnog ugovora jer smatra da je protivan interesima Crne Gore. Oni smatraju da se tim ugovorom u postojećem obliku ugrožavaju državni interesi Crne Gore.

Vlada Crne Gore je na sednici 18. jula verifikovala Temeljni ugovor koji je usvojila 8. jula, iako su iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) najavili povlačenje podrške vladi ukoliko se to desi.

Abazović: Čast mi je i zadovoljstvo što sam potpisao Temeljni ugovor sa SPC

Premijer Crne Gore je nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC izjavio da mu je čast  i zadovoljstvo što mu je pripala nesvakidašnja prilika da potpiše taj dokument i zatvorim ovo pitanje na jako lep, primeren i dostojanstven način.

Kako je kazao, taj proces je predugo trajao.

"Ideja da se potpiše Temelji ugovor sa SPC je stara ideja. Žao mi je što se to nije realizovalo ranije, međutim ova Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da identična prava. Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije i da okrećemo novi list", istakao je premijer.

Dodaje da Vlada sve radi sa željom da gradi društvo pravde i jednakosti.

"I da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska. Verujem da smo stavili tačku na izazov, ja sam na to ponosan i želim da zahvalim svima koji su učestvovali u procesu, svim ministrima i ljudima iz SPC i verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti i da ćemo svi zajednički uvek biti spremni da se založimo za društvo tolerancije i pomirenja", zaključio je Abazović.

Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve kazao je da je Temeljni ugovor "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.

"Toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje, i da povećavamo razlike međusobno. Vekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mesta i za onoga drugoga", kazao je Porfirije, a prenose Vijesti.

Patrijarh SPC je rekao da se "podrazumeva" da će crkva poštovati Ustav i zakone svake države u kojoj se nalazi i ima jurisdikciju, te da ta crkva "nije htela ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere", niti je imala "ambicije da postigne više od bilo koje verske zajednice".

"Logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Što važi za našu crkvu i za sve vernike i zajednice u Crnoj Gori, mi se trudimo da gde god da se nalazimo kao crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge verske zajednice po ovim pitanjima, da se uvek rame uz rame borimo za prava te verske zajednice, da budu u istoj mjeri ispoštovana i primenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe", kazao je Porfirije.

Rekao je da cilj nisu "prava radi prava".

"Za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo u punoći, na temeljima Jevanđelja i sistemu vrednosti koja crpimo iz njega, doprinesemo izgradnji ne samo demokratskog, već ljudskog društva, sa ciljem da svi osećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno, deo ljudskog roda. Sve drugo dolazi nakon toga", zaključio je on.

DPS pokreće inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi

DPS je saopštio da će odmah pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi nakon što je premijer sa patrijahom SPC potpisao Temeljnji ugovor.

"Inicijativa je otvorena za sve one koji takođe smatraju da se vlada nedogovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore. Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore, biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade", naveo je DPS na Tviteru.

Manjinskoj Vladi premijera Abazovića podršku u parlamentu pruža DPS predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Istovremeno su pojedine nevladine organizacije ocenile da je potpisivanje Temeljnog ugovora veliko finale klerikalizacije Crne Gore i ukazuju na obmanu o datumu i načinu potpisivanja.

Datum potpisivanja ugovora objavili su pojedini mediji, ali je Abazović kazao da je vest da će ugovor biti potpisan 3. avgusta dezinformacija.

On je prethodno odbio sve sugestije i predloge stručne javnosti na tekst Temeljnog ugovora.

Inače, u toku je redovna sednica Vlade Crne Gore na kojoj je otvorena tema Temeljnog ugovora i na kojoj se Abazović suočio sa oštrim kritikama dela ministara iz SDP.

Ministar inostranih poslova Ranko Krivokapić je ocenio da je ovo "loš dan za Crnu Goru", "tužan dan za evropsku Crnu Goru", da je reč o "oktroisanom aktu", koji je "oktroisan u Beogradu, a donešen u Crnu Goru".

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Crne Gore