Visoki funkcioneri nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) odbacili su ideju "Sjedinjenih evropskih država", predlog socijal-demokrata, sa kojima se nadaju da će formirati koalicionu vladu. Prema oceni konzervativaca, to je nerealan predlog koji predstavlja opasnost po EU i koji ne bi dobio podršku većine članica Unije. Ideju odbacuje i gotovo polovina Nemaca, pokazalo je istraživanje.

 

Pregovori socijaldemokrata i konzervativaca nemačke kancelarke Angele Merkel o novoj vladi trebalo bi da počnu u sredu, 13. decembra, pošto su pregovori sa dve manje partije propali.

 

Pitanje Evrope, koje će verovatno imati ključni značaj u pregovorima, moglo bi međutim da postane predmet neslaganja dve partije.

 

Lider Socijal-demokratske partije (SPD) Martin Šulc izjavio je 7. decembra da će njegova partija, koja je na parlamentarnim izborima u septembru imala najlošije rezultate u posleratnom periodu, povratiti podršku samo ako pruži jasnu viziju Evrope.

 

Šulc je pozvao na formiranje Sjedinjenih evropskih država do 2025. godine a da one zemlje koje nisu spremne da potpišu sporazum o federalnom uređenju treba da napuste EU.

 

Visoki funkcioner CDU Volker Kauder izjavio je da Šulcov predlog predstavlja "opasnost za EU i građansko odobravanje Evrope". Šef kabineta nemačke kancelarke Peter Altmajer ocenio je da je ta ideja, posebno u ovom trenutku, nerealna.

 

Prema istraživanju koje je institut Emnid uradio za nemački list Bild manje od trećine Nemaca (30%) podržava Šulcovu ideju, dok se protiv nje izjasnila gotovo polovina (48%) ispitanika.

 

Kauder je za dnevnik Tagesšpigel rekao da je neophdno ojačati Evropu, ali da je važno i prepoznati da u ovom trenutku ljudi čeznu za "pouzdanošću za koju veruju da mogu da je nađu u nacionalnim državama".

 

"Predlog bi takođe ugrozio rad ujedinjenja koji je jedinstven u svetskoj istoriji jer većina zemalja članica sigurno ne bi učestvovala u kreiraju sjedinjenih država", kazao je Kauder.

 

Altmajer je za list Rajniše post rekao da ga je iznenadio Šulcov predlog i da bi bilo bolje raditi na rešavanju konkretnih problema u Evropi kao što su nezaposlenost, zaštita spoljnih granica i koordinisanje ekonomske politike.

 

"Rasprava o tome da li Evropa treba da bude federalna država, konfederacija ili ujedinjene države je rasprava za akademike i novinare, ne za nemačku spoljnu politiku", izjavio je Altmajer.

 

Sjedinjene evropske države bi, dodao je, prenele nacionalni suverenitet na Brisel i za to ne bi glasala većina u mnogim zemljama EU.

 

Angela Merkel je istog dana kada je Šulc predložio tu ideju rekla da bi se ona radije koncentrisala na veću odbrambenu saradnju, nezaposlenost i inovaciju.

 

Sestrinska partija CDU u Bavarskoj Hrišćansko-socijalna unija (CSU) takođe je odbacila Šulcov plan.

 

Visoki funkcioner te partije Markus Šeder izjavio je za Velt am zontag da njegova partija ne želi da Nemačka postane "administrativna jedinica" Evropske komisije u "evropskoj superdržav"”.

 

Socijaldemokrate su, ipak, branile Šulcov plan. Ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je za radio Dojčlandfunk da bi se time osguralo da se glas Evrope čuje na globalnoj sceni u vreme kada rastu uticaji Azije, Latinske Amerike i Afrike.

 

Nova velika koalicija

 

SPD naglašava da je ishod pregovora sa konzervativcima i dalje otvoren. Druge opcije za CDU su manjinska vlada ili novi izbori, a socijaldemokrate nisu isključile nijednu mogućnost.

 

Novoizabrani generalni sekretar SPD Lars Klingajl izjavio je za list Bild da će odmah početi pripreme za moguću izbornu kampanju.

 

SPD je posle izbornog poraza hteo da ode u opoziciju, ali je pristao na pregovore o novoj "velikoj koaliciji" sa konzervativcima pošto su njihovi pregovori s drugim partijama propali.

 

Prema rezultatima ankete Emnida, 61% Nemaca misli da bi ulazak SPD-a u još jednu vladu sa CDU dalje oslabio socijaldemokrate.

 

Kauder je rekao da je CDU spremna na kompromise u koalicionim pregovorima, ali da ima neke "apsolutno ključne zahteve", kao što je ograničavanje migracije i suspendovanje prava na spajanja porodice za neke tražioce azila.

 

Izvor: EURACTVI.com

Foto: Beta/AP