Usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje sveta, Ujedinjene nacije proglasile su 20. maj Svetskim danom pčela sa ciljem da se podigne svest o značaju tih insekata i upozori na smanjenje broja pčela u svetu.

 

Odluku o obeležavanju Svetskog dana pčela Generalna skupština UN donela je krajem decembra.

 

Rezolucijom 155 ko-sponzora, uključujući Evropsku uniju, SAD, Kinu i Rusiju, predviđeno je da se Svetski dan pčela obeležava "kroz edukaciju i aktivnosti usmerene na podizanje svesti o značaju pčela i drugih opraščivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju".

 

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. One ne samo da osiguravaju bezbednost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vredne 577 milijardi dolara, procenila je Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema (IPBES).

 

Ti insekti su ključni deo mnogih ekosistema i dobar su indikator stanja zdravlja ekosistema.

 

Broj oprašivača u Evropi smanjen je u poslednjih 30 godina za tri četvrtine. Iako nije sasvim jasno zašto je to tako, mnogi naučnici smatraju da je odlučujući bio rast upotrebe pesticida neonikotinoida.

 

Taj pesticid koji je u širokoj upotrebi deluje na nervni sistem insekata, težinu i reproduktivni sistem. Obično se koristi za prskanje semena pre sejanja ali biljke aposrbuju manje od 20% hemikalije a ostalo završi u prirodnoj sredini.

 

Slovenija je 2011. zabranila upotrebu neonikotinoida i prva je članica EU koja je to uradila. EU je pak uvela moratorijum na tri neonikotinoida 2013. i sada razmatra potpunu zabranu.

 

Pčelarstvo je ukorenjeno u kulturi Slovenije i ta zemlja tri godine predvodi napore u UN za zvanično uvođenje Svetskog dana pčela. Pre glasanja na plenumu, rezolucija o tome jednoglasno je sredinom  novembra u Ekonomskom i finansijskom odboru UN.

 

Zamenik slovenačkog premijera Dejan Židan pozdravio je uvođenje dana pčela. "Pčele i drugi oprašivači konačno imaju mesto koje zaslužuju, s obzirom na njihov značaj za svet i čovečanstvo. Proglašavanje Svetskog dana pčela dokaz je da postoji volja da se preduzme akcija", rekao je Židan.

 

"To je samo početak teškog procesa zaštite pčela u drugih oprašivača. Da bi bili uspešni, moramo da okupimo vlade svih zemalja, poslovnu zajednicu i civilno društvo", istakao je slovenački zvaničnik.

 

Židan je dodao: "I moramo da uradimo više a ne samo da pričamo - moramo da preduzmemo konkretne aktivnosti da unapredimo brigu o pčelama i podstaknemo razvoj pčelarstva - svuda, uključujući u zemljama u razvoju".

 

Slovenija namerava da osnuje međunarodnu školu pčelarstva u kojoj će se pčelari iz celog sveta obrazovati i deliti znanje o pčelama i pčelarstvu.

 

Jedan od 200 Slovenaca je pčelar i Slovenija je među zemaljama sa najvećim udelom pčelara u populaciji u svetu.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com