Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da je rusofobija Zapada gora nego za vreme Hladnog rata i upozorio da Moskva ima "crvene linije" koje treba poštovati. Lavrov je osudio nastojanja da se "Rusija na svaki način kazni" a za zapadne sankcije je rekao da su "apsurdne i neosnovane".

 

"Ova rusofobija je bez presedana. To nikada nismo videli tokom Hladnog rata", rekao je Lavrov za onlajn izdanje ruskog dnevnika Komersant od 21. januara.

 

"U to vreme je bilo nekih pravila, neke dekoracije...  Sada je sva dekoracija odbačena", kazao je ruski ministar.

 

"Rusija ima svoje 'crvene linije'... Ozbiljni političari na Zapadu shvataju da te 'crvene linije' treba da se poštuju kao u vreme Hladnog rata", dodao je Lavrov, preneo je briselski portal EURACTIV.com.

 

Ruski ministar je osudio ono što je nazvao "naporima da se Rusija na svaki način kazni" nazivajući sankcije koje su Rusiji zavele SAD i EU "apsurdnim i neosnovanim".

 

Zapadne sankcije Moskvi uvedene su 2014. zbog ruske aneksije Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini i Kijev i Zapad su optužili Moskvu da podržava pobunjenike, što ruske vlasti negiraju.

 

Lavrov je govorio i o problemu Rusije sa Zapadom u sferi sporta.

 

Ruski sportisti su, nakon izbijanja afere sa dopingom, isključeni sa Olimpijade 2016. u Rio de Žanejru.

 

Međunarodni olimpijski komitet takođe je suspendovao Rusiju sa Zimske olimpijade u Pjongčangu (Južna Koreja) u februaru.

 

Na Zimskoj olimpijadi moći će da učestvuju samo "čisti" ruski sportisti i to pod zastavom Olimpijskih igara.

 

"Postoje indicije da, pored stvarnih slučajeva dopinga među našim sportistima...  postoji i orkestrirana kampanja" čija je meta Rusija, kazao je Lavrov.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP