Kritičari politike izvoza oružja nemačke vlade traže da se posveti veća pažnja prodaji vojne opreme u inostranstvu i da se ne daje odobrenje za prodaju zemljama u kojima se krše ljudska prava. Novi podaci pokazuju da je vladajuća koalicija konzervativaca i levog centra odobrila veći izvoz oružja nego prethodna vlada, uključujući Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Turskoj.

 

Nemačka velika koalicija između 2014. i 2017. odobrila je prodaju oružja vrednog 25,1 milijardu evra, što je za 21% više nego u četiri godine pre toga kada je Nemačka imala više desno okrenutu vladu, pokazuju podaci koje je vlada objavila na zahtev opozicione stranke Levica.

 

Izvoz u zemlje van EU i NATO porastao je u još većoj meri, za 47%, na gotovo 15 milijardi evra.

 

Na pitanje oko prijave da nemački saveznik iz NATO Turska koristi tenkove Leopard nemačke proizvodnje u ofanzivi protiv Kurda na severu Sirije, ministarka odbrane Ursula fon der Lejen rekla je za nemačku televiziju n-tv da su tenkovi prodati "u sklopu uobičajene procedure, po pravilima NATO i takođe po pravilima Nemačke".

 

Leoparde proizvodi Kraus-Mafej Vegman mašinenbau (Krauš-Maffei Wegmann Maschinenbau) iz Kila. U grupi vodećih nemačkih proizvođača vojne opreme su i kompanije Rajnmetal (Rheinmetall), Tisenkrup (Thyssenkrupp) i Hekler i Koh (Heckler & Koch).

 

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar (Maria Adebahr) rekla je novinarima u Berlinu  da je nemački ambasador u Ankari tražio da razgovara sa turskim ministrom odbrane kako bi dobio više informacija.

 

Istovremeno je portparolka ministarstva ekonomije Tanja Alemani (Alemany) istakla da Nemačka sprovodi "veoma, veoma ozbiljne restriktivne provere pre odobravanja (izvoza naoružanja), npr. u Tursku".

 

"Niko ne kaže da je to lako ali je istina da nemačka vlada nastoji da se time bavi na odgovoran i restriktivan način", rekla je Alemani.

 

Omid Nuripur (Omid Nouripour) iz opozicione partije Zeleni pita se da li bi Nemačka mogla da izveze tako mnogo oružja da zaista pažljivo kontroliše kupce.

 

"Dovoljno bi bilo da se nemačka vlada drži svojih pravila", rekao je on za javni servis ARD i dodao: "Ali ona to ne radi".

 

Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel i njena sestrinska bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CDU/CSU) i Socijaldemokratska partija (SPD) trenutno pregovaraju o nastavku velike koalicije u novom mandatu.

 

Prema preliminarnom sporazumu postignutom ranije u januaru, konzervativci i socijaldemokrate složili su se da se obustavi izvoz oružja u zemlje umešane u konflikt u Jemenu, što je potez koji bi mogao da ima posledice po lukrativne prodaje vojne opreme Saudijskoj Arabiji.

 

Izvor: AP

Foto: Beta/AP