Uoči početka pregovora o post-Bregzit pitanjima granice s Irskom, vladavini i primeni tranzicionog perioda, 6. februara, glavni EU pregovarač Mišel Barnije upozorio je britansku vladu da barijere u trgovini ne mogu biti izbegnute ukoliko London i dalje insistira na izlasku iz carinske unije u trenutku kada obe strane ne odustaju od svojih pozicija. Britanska premijerka Terez Mej je odbacila mogućnost produženog članstva u carinskoj uniji posle marta 2019, popuštajući pod pritiskom kolega iz konzervativne stranke koji zagovaraju tzv. čvrsti Bregzit.

 

Nakon razgovora sa Mej i britanskim glavnim pregovaračem Dejvidom Dejvisom 5. febuara u Londonu, Barnije je izjavio da su "bez carinske unije, van jedninstvenog tržišta, barijere za trgovinu robom i uslugama neizbežne.

 

To bi se odnosilo na finansijeske usluge i na "pasoš" koji trenutno omogućavaju Britaniji da neometano trguje sa kontinentom, za šta Barnije kaže da posle Bregzita neće više biti izvodljio.

 

Mej je odbacila članstvo u carinskoj uniji nakon izlaska njene zemlje iz EU marta 2019, ali će ove sedmice imati novi sastanak sa nadležnim ministrima kako bi se utanačila pozicija vlade u pregovorima. Barnije je rekao da će EU sačekati nekoliko sedmica na zvanični stav britanske vlade po tom pitanju.

 

Sa svoje strane, Dejvis je novinarima rekao da sada počinje "intenzivan period pregovora" u pokušaju da se finaliziraju uslovi tranzicionog perioda, koji traje oko dve godine, kako bi mogli da počnu razgovori o sledećem paktu o slobodnoj trgovini.

 

"Uveren sam da možemo da dođemo do političkog dogovora na martovskom Ekonomskom savetu," rekao je Dejvis i dodao: "Želimo sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini i uz njega dogovor o carini, kao i da to koliko je moguće prođe glatko, a da sebi omogućimo slobodne trgovinske ugovore sa svetom," rekao je Dejvis.

 

Dodao je da će tranzicioni period biti "vremenski ograničen" i da će "nas on dugoročno voditi van carinske unije i jedinstvenog tržišta."

 

Sasvim drugačije mišljenje ima Hilari Ben, iz redova Laburista, predsedavajuća u ime te stranke u britanskom parlamentarnom komitetu EU za izlazak, koja je rekla da je odbacivanje članstva u carinskoj uniji "ogromna greška". "Ono s čime se vlada sada suočava su posledice crvenih linija koje je povukla kad je odlučila da napusti carinsku uniju."

 

U poverljivoj analizi britanske vlade o uticaju Bregzita sugeriše se da će britanska industrija generelano trpeti zbog izlaska iz Evopske unije, izvestio je BužFeed  5. februara. Analiza je iz januara i predviđaja tri moguća Bregzit scenarija pod nazivom "EU izlazna analiza - prelazni brifing Vajthola. Odeljenje za izlazak iz EU kojim rukovodi Dejvid Dejvis je rekao da vlada nije spremna da komentariše tu analizu.
"Bili smo jasni kad smo rekli da ne možemo da dajemo bilo koji komentar na bilo koju temu o procesu koji traje," dodao je portparol britanske vlade.

 

U analizi se, između ostalog, kaže da je u sveobuhvatnom sporazumu o slobodnoj trgovini sa EU predviđeno da će  rast u Britaniji u sledećih 15 odina biti 5% niži od sadašnje prognoze.

 

Izlazak "bez dogovora" u situaciji u kojoj Britanija ostaje unutar pravila u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, rast će u istom periodu biti srezan za 8%.

 

Ukoliko Britanija dobije prsitup jedinstvenom tržištu kroz članstvo u Evropskoj ekonomskoj zoni, dugoročno će rast pasti za 2%, pokazala je analiza. U njoj se takođe kaže da trgovinski dogovori sa zemljama i blokovima van EU mogu da dugoročno dodaju 0,4% na britanski BDP.

 

Britanija želi da izađe iz jedistvenog tržišta EU i carinske unije, a da zadrži otvorene granice između Severne Irske i Republike Irske, što je kontradiktorno i još podložno diskusiji.

 

Tereza Mej je pod žestokim kritikama zbog strategije o Bregzitu, jer britanski evroskeptici smatraju da je većim delom prihvatila EU stav o status quo tranzicionom periodu.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: freeimages.com