Nadležni odbor Evropskog parlamenta založio se za bolju kontrolu trošenja EU novca u Mađarskoj ukazujući da među evroposlanicima i u nevladinom sektoru rastu bojazni da oligarsi povezani sa premijerom Viktorom Orbanom koriste EU kao "kasicu". Mađarska je na putu da za sedam godina zaključno sa 2021. dobije 25 milijardi evra od EU i bude jedan od najvećih primalaca iz razvojnih fondova EU po stanovniku.

 

Evroposlanici upozoravaju da sredstva EU završavaju kod Orbanove porodice, prijatelja i pristalica koji dobijaju od strane EU finansirane infrastrukturne projekte uz slabu konkurenciju, piše 12. februara  britanski Gardijan.

 

Nemačka evroposlanica Ingeborg Gresle (Grässle), šefica odbora za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta, rekla je da je Mađarska imala "neke specifične probleme koje je trebalo rešiti".

 

Nakon nedavne posete Mađarskoj, Gresle i njen odbor su utvrdili da je na 36% tendera za javne projekte bio samo jedan ponuđač.

 

U Poljskoj i Hrvatskoj je projekata sa samo jednim ponuđačem još više, 45%, što se smatra neuobičajeno velikim udelom.

 

"Izgleda da se pravila poštuju ali se istovremeno izbegava konkurencija", napisala je Gresle u komentaru.

 

Gresle kaže da problem nije izolovan i da se javlja nova vrsta "polulegalnih" nepravilnosti. "U nekim članicama vidimo oligarhe koji postaju političari i istovremeno koriste novac EU i nacionalna sredstva za svoje kompanije", istakla je Gresle.

 

Ona je zatražila od EU da pojača kontrolu i da za to iskoristi nedavno dogovoreno pravilo o sprečavanju sukoba interesa. U suprotnom ćemo "prihvatiti kao legalno zahvatanje u kasu od strane političara i njihovih prijatelja", rekla je Gresle.

 

Pod pritiskom se u januaru našao i češki premijer Andrej Babiš, drugi u zemlji po bogatstvu, nakon što je izveštaj EU koji je procurio ukazao na kršenje više zakona kako bi se dobile subvencije EU za hotel i konferencijski centar u njegovom vlasništvu.

 

Babiš je demantovao nelegalnosti i istakao da sve optužbe potiču od njegovih protivnika.

 

Posle istrage u Mađarskoj, Evropska služba za borbu protiv prevara (Olaf) saopštila je da je otkrila  ozbiljne nepravilnosti u ugovorima o javnom osvetljenju koje je dobila kompanija u vlasništvu Orbanovog zeta Ištvana Tiborca.

 

Olaf je pozvao Evropsku komisiju da traži povraćaj više od 40 miiona evra potošenih za taj projekat iz EU fondova.

 

Tiborc je imao veoma ograničeno poslovno iskustvo kada je njegova kompanija Elios inovativ dobila ugovor finansiran od strane EU za isporuku uličnog osveteljenja za mađarske gradove.

 

Cena nekih od svetiljki koje je Elios isporučio bila je za više od 50% viša od tržišne, pokazala je analiza sajta istraživačkih novinara Direkt36 koji je deo Globalne mreže za istraživačko novinarstvo.

 

Tiborc je prodao udeo u Eliosu neposredno pre nego što je Olaf počeo istragu.

 

Iz Eliosa nisu reagovali na Gardijanov zahtev za komentar a Tiborc tek treba da odgovori na Olafove optužbe.

 

Olaf je poreporučio i da evropske institucije povrate 283 miliona evra koja je Mađarska dobila za izgradnju nove linije metroa u Budimpešti, nakon što su našli dokaze o "prevari i mogućoj korupciji". Projekat su planirale prethodne vlade i završen je 2014, ubrzo pošto je Orban dobio drugi mandat. Olafova istraga je obuhvatila i neimenovanu britansku kompaniju, pokazao je godišnji izveštaj te službe.

 

"Strukturni fondovi EU imaju važnu ulogu u bogaćenju ljudi bliskih vladi i oligarha", kaže šef službe za pravne poslove organizacije Transparensi internešenel Mađarska Mikloš Ligeti.

 

Bojazni zbog rasipanja novca EU verovatno će prerasti u oštru debatu o budućem budžetu EU koji će biti za 13 milijardi evra godišnje manji zbog Bregzita.

 

Evroposlanik iz Luksemburga Frank Engel smatra da Mađarska mora da se priključi novosnovanoj tužilačkoj službi EU ako želi da i dalje dobija novac EU.

 

U 2017. se 20 članica EU dogovorilo o osnivanju Evropskog javnog tužuilaštva koje će istraživati zloupotrebe EU fondova. Međutim, Mađarska nije među njima.

 

"Dobijanje javnih ugovora u Mađarskoj sada je pitanje prijateljstva a ne ispunjavanja uslova", istakao je Engel. Iako "nije tehnički nelegalno, gde još u EU imate sistem gde državni ugovori velike vrednosti idu članovima porodice premijera", pita se Engel koji misli da se to nigde više ne događa.

 

Evropska komisija saopštila je da je za zloupotrebu EU fondova tolerancija nulta i da su "prvenstveno članice odgovorne za dobro upravljanje EU fondovima, po principu zajedničkog upravljanja".

 

U službi mađarskog premijera ističu da Mađarska ima obiman sistem kontrole trošenja novca EU.

 

Oni kažu i da su podaci koje je objavila Gresle zastareli. Pozivajući se na mađarsku službu za javne nabavke, oni ističu da je udeo ugovora EU u kojima je bio samo jedan ponuđač pao na 26 odsto u 2017, što je kao i u drugim zemljama regiona.

 

Orban istovremeno tvrdi da mađarska ekonomija može bez fondova EU. "Mađarska nema čega da se boji jer nije zavisna od novca spolja", rekao je u decembru mađarski premijer.

 

Izvor: The Guardian

Foto: Beta