Članovi nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD), njih gotovo pola miliona,  glasaju o ulasku u koaliciju sa konzervativcima Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, držeći čvrsto njenu sudbinu u svojim rukama. Ukoliko odgovor bude negativan, Nemačkoj preostaju dve mogućnosti – novi izbori ili manjinska vlada. Glasanje poštom počelo je 20. februara, trajaće do 2. marta, a dva dana kasnije se očekuje proglašenje rezultata.

 

Tog 4. marta, Italijani izlaze na parlamentarne izbore pod senkom rasta desnice koja verovatno neće moći samostalno da formira vladu, ali analitičari ne isključuju mogućnost referenduma za izlazak iz EU, ukoliko vladu formiraju antiblokovske partije.

 

Istraživanja javnog mnjenja u Nemačkoj sugerišu da većina SPD simpatizera podržava sporazum sa CDU, ali u nedostatku internih anketa nije jasno da li i članovi isto razmišljaju prenosi EURACTIV.com.

 

Lideri socijaldemokrata podržavaju ponovno stvaranje tzv. velike koalicije, ali unutar stranke postoji prilično jak otpor. Sad već bivši šef partije Martin Šulc je nakon septembarskih izbora rekao da nova zajednička vlada sa CDU ne dolazi u obzir, da bi promenio mišljenje i potpisao sporazum sa Merkel.
Verovatno kao kompromis sa nezadovoljnim delom vođstva i članstva, Šulc je odbio mesto ministra spoljnih poslova u mogućoj vladi i sišao sa čela stranke kako bi smirio unutarpartijske strasti, kao što je bio njegov sukob između sa sadašnjim ministrom spoljnih poslova Gabrijelom Zigmarom.

 

Protivnici sporazuma postignutog 7. februara iz redova SPD za neuspeh na izborima – najgori rezultat najstarije nemačke političke organizacije od  Drugog svetskog rata – krive učešće svoje stranke u koaliciji sa Merkel od 2013. do 2017. Pre nešto manje od pet godina, za veliku koaliciju je bilo  gotovo 76% SPD članstva.

 

U januaru, tankom delegatskom većinom na vanrednom kongresu SPD Šulc je dobio zeleno svetlo da započne pregovore sa CDU i njenom sestrinskom strankom, Hrišćanko-socijalnom unijom (CSU). Istraživanje od 18. februara pokazalo je da je većina gradonačelnika iz redova SPD za koaliciju.

 

Ali ukoliko rezultat glasanja većine od 464.000 članova SPD ne bude za obnavljanje koalicije, Nemačka, najmoćnija ekonomija EU, i dalje neće imati vladu, gotovo pet meseci nakon izbora. Ukoliko Angela Merkel ostane pri ranije izrečenom stavu da je pre za nove izbore nego za manjinsku vladu, Nemci će ponovo na brališta, što produbljuje nestabilnost u zemlji i neizvesnost u EU.

 

U pokušaju da se izbegnu novi izbori na kojima analitičari predviđaju još veću podršku krajnje desničarskoj Alternativi za Nemčku (AfD). INSA anketa od  20. februara pokazala je da je podrška za SPD pala na 15,5%, što je slabije od rezultata AfD u istom istraživanju. To je jedan od argumenata koji bi mogao da prelomi članstvo da prihvati veliku koaliciju, suočeno sa za njih nezamislivo lošim rezultatom i potencijalnim još gorim posledicama. „Slabiji rezultat od AfD... bi mogao da pomogne zagovornicima velike koalicije,“ rekao je Oskar Najdermajer, politikolog sa Berkinskog slobodnog univerziteta.

 

Zato lideri Olaf Šolc i Andrea Nales – koja bi na čelo stranke trebalo da stupi u aprilu – obilaze Nemačku u pokušaju da birače ubede da prihvate sporazum, tvrdeći da će njime životi porodica, radnika, penzionera i studenata biti znatno poboljšani.

 

Suštinski, međutim, sporazum nije dao konačne dogovore na mnoga važna pitanja iz oblasti kao što su zdravstvo i migraciona politka.

Ipak, neki SPD lideri su optimistični. "Ubeđena sam da će snažan sadržaj dogovora ubediti većinu članova," rekla je za lokalne medije Manuela Švezig, jedna od potpredsednika SPD.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto:  Beta/AP