Vladajuća stranka mađarskog premijera Viktora Orbana pretrpela je neočekivani poraz na lokalnim izborima 25. februara, pošto je za gradonačelnika u stranačkom uporištu pobedio nezavisni kandidat uz podršku opozicije. Poraz je došao uoči parlamentarnih izbora u Mađarskoj zakazanih za 8. april na kojima Orbanov desničarski i nacionalistički Fides očekuje treći uzastopni mandat na kampanji žestoke antimigracijske politike, uz povećanje potrošnje, većih plata i penzija.

 

Preliminarni rezultati, međutim, pokazuju da je Peter Marki-Zaj, novo političko lice, dobio 57,5% glasova u odnosu na 41,6% koliko je sakupio Zoltan Hegeduš, gradonačelnik južnog grada Hodmezovasarhelj, uporišta vladajuće stranke.

 

"Istrajali smo i Hodmezovasarhelj je pokazao da želimo da se otarasimo glavešina koji maltretiraju celu jednu klasu," Marki-Zaj je rekao na konferenciji za medije i dobio veliki aplauz.

 

"Danas je počela nova era," dodao je, rekavši da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi dominantno vođstvo Fidesa "moglo da završi u kanti za smeće".

 

Šest sedmica uoči parlamentarnih izbora, ishod ovog lokalnog glasanja je u najmanju ruku neprijatnost za Orbanovu stranku i Janoša Lazara, koji je iz Hodmezovasarhelja i premijerov šef kabineta. Lazar je lično bio veoma angažovan u Hegedušovoj kampanji.

 

Orbanov Fides je i dalje veliki favorit za izbore 8. aprila, ali politički analitičar Robert Laslo je 25. februara izjavio da bi rezultat izbora u Hodmezovasarhelju mogao da promeni dinamiku unutar opozicije koja se do sada mučila da ozbiljnije ugrozi vlast.

 

Marki-Zaj je na izbore išao kao nezavisni kandidat ali su ga podržali socijalisti, radikalni nacionalistički blok Jobik kao najjača opoziona stranka, i LMP, mala liberalna stranka.

 

"Ovaj (rezultat) ima značaj psihološkog zamaha," smatra Laslo iz  tink-tenka Politički kapital. "On pokazuje da je moguće pobediti Fideš u ovakvom gradu i rezultat bi mogao da razmrda opozicione stranke ne bi li nešto preduzele i prpmenile taktiku."

 

Izlaznost od 62,4%, znatno veća od očekivane, prevazišla je i onu od 58,8 na prethodnim parlamentarnim izborima pre četiri godine.

 

Levo orijentisana opozicija je u neprilikama nakon ostavke njihovog kandidata za premijera Lasla Botke u oktobru 2017.

 

Desničarski Jobik pokušava da privuče glasače umerenijom i politikom bližom centru.

 

Orban, koji se neprekidno sukobljava sa Evropskom unijom u vezi sa reformama pravosuđa i medija, predsedava ligom za smanjenje globalne korupcije, saopštila je Transparensi international.

 

Izvor: EURACTIV.com

 

Foto: Beta/AP