Bugarski premijer Bojko Borisov saopštio je da ne namerava da se povuče zbog afere oko prodaje kompanije ČEZ Bugarska jednoj maloj, nedavno osnovanoj firmi sa nejasnim vlasništvom. Borisov smatra da je preuzimanje te firme deo zavere sa ciljem da se on skloni sa vlasti. Iz vlade je međutim otišla ministarka energetike koja je "slučajno" dugogodišnja prijateljica zvanične vlasnice firme kupca.

 

Češka državna energetska kompanija ČEZ objavila je 22. februara prodaju svoje imovine u Bugarskoj maloj bugarskoj kompaniji Inerkom Bugarska (Inercom Bulgaria).

 

Kako je saopšteno, kupac je poslovanje koje donosi godišnji prihod od gotovo milijardu evra platio 320 miliona.

 

Kompanija Inerkom Bugarska osnovana je 2017. sa kapitalom od 25.000 evra. Vlasnik firme je Ginka Varbakova iz grada Pazardžik koja nije imala nikakvo iskustvo u upravljanju energetskim kompanijama ili projektima.

 

Borisov je inače već morao da se povuče sa premijerske pozicije zbog skandala oko cene struje u februaru 2013. U tom slučaju je češka kompanija ČEZ bila na meti jer je percipirano da pljačka bugarske potrošače.

 

Kada je reč o operatorima mrežom, Bugarska je podeljena na tri zone. ČEZ ima monopol na zapadu zemlje, uključujući u Sofiji, Energo-Pro, takođe češka kompanija, kontroliše severozapad a austrijski EVN jugozapad zemlje.

 

Bugarski potrošači već dugo sumnjaju na kartelsko ponašanje tri kompanije koje na tržištu bez konkurencije zaračunavaju slične cene. Istovremeno nacionalni regulator za energetku, koji treba da ih nadgleda, ne uživa poverenje u javnosti.


Ovaj put neće biti ostavke

 

Za razliku od 2013, ovaj put je afera napravila političke probleme i češkom premijeru Andreju Babišu.

 

Češka štampa piše da je Babiš bio "šokiran" onim što piše u kupoprodajnom ugovoru i da je tražio objašnjenje od kompanije ČEZ.

 

Borisov nije ukazao na krivca ali je rekao da ga je vest o prodaji zatekla dok je bio na samitu EU u Briselu pre nedelju dana.

 

"To je scenario tih nitkova. Ti ljudi jednom su me skinuli sa vlasti a sada ponovo pokušavaju", rekao je 27. februara bugarski premijer na javnom servisu.

 

"Ovaj put neću dati ostavku, obećao sam tim ljudima da ću ih razotkriti", istakao je Borisov.

 

Međutim, istog dana se sa mesta ministra energetike povukla Temenuška Petkova. Kako je objasnila, ona nije imala ništa sa kupovinom imovine kompanije ČEZ ali je već 20 godina prijateljica sa Varbakovom.

 

Petkova je rekla da odlazi kako bi se prekinule spekulacije o njenim odnosima sa Varbakovom.

 

Na prošlonedeljnom samitu EU Borisov se suočio sa teškim pitanjima bugarskih novinara koji rade u Briselu. Jedno od pitanja odnosilo se na iznenadnu posetu Babiša Bugarskoj 22. januara. Spekulisalo se da je tema bilateralnih razgovora bio ČEZ. Borisov je to negirao.

 

Premijer je na javnom servisu rekao da je preuzimanje firme ČEZ bila zavera sa ciljem da se on skloni sa vlasti. Takođe je kazao da ne postoji mehanizam da se sporazum o prodaji spreči, što, prema političarima i analitičarima, nije sasvim tačno.

 

Borisov je ponavljao da je reč o ugovoru između dva privatna entiteta iako je ČEZ češka državna kompanija.

 

On je rekao i da je od Babiša dobio poverljiva dokumenta koja pokazuju umešanost rusko-gruzijske ofšor kompanije, kao i ruskih i bugarskih banaka. Bugarski premijer je od centralne banke i obaveštjane službe tražio da pogledaju ugovor.

 

U međuvremenu se pokazalo da je prodajna cena bila veća od 320 miliona evra jer je uključila i dugove ČEZ Bugarske.

 

Opoziciona socijalistička partija je 23. februara zahtevala da se prodaja zaustavi i zatražila je od vlade da organizuje novu licitaciju.

 

Borisov, koji je prethodno odbacio pozive socijalsta da država otkupi privatnu imovinu, rekao je da vlada razmatra izmene zakona koje bi omogućile da se i država pita u sličnim aranžmanima.

 

Izvor: EURACTIV.com i BulgarianPresidency.eu

Foto: Shutterstock.com