U trenutku eskalacije političkih napada na borbu protiv korupcije, šefica rumunske antikorupcijske agencije, koja je stalno na meti "paljbe", saopštila je da je u 2017. agencija procesuirala rekordan broj slučajeva. Među procesuiranima su poslanici, biznismeni, gradonačelnici.

 

Glavna tužiteljka Nacionalnog antikorupcijskog direktorata (DNA) Laura Kodruta Kovesi (Codruta) predstavila je 28. februara godišnji izveštaj i istakla da je u 2017. godini na sud izvedeno 1.000 zvaničnika pod optužbom za korupciju, uključujući tri ministra, šest poslanika i bivšeg predsednika parlamenta, prenela je agencija AP.

 

Kodruta Kovesi je rekla da je njena služba uspešno krivično gonila 713 zvaničnika, uključujući 28 gradonačelnika, 38 direktora javnih institucija i jednog senatora.

 

Tužioci su poslednjih godina istraživali poslanike, ministre, gradonačelnike, sudije i biznismene pod optužbama za sukob interesa, zloupotrebu moći, prevare i primanje mita u zamenu za ugovore sa državom.

 

Ipak, korupcija je i dalje raširena, upozorila je Kovesi i dodala da su neki upravnici bolnica uzeli milione evra mita dok su zloupotrebe fondova EU udvostručene.

 

Predsednik Rumunije Klaus Joanis čestitao je tužiteljki, pohvalio rad njene službe i istakao da "podaci ne lažu".

 

Joanis je za napade na kredibilitet antikorupcijske agencije rekao da predstavljaju "zaraznu manifestaciju očaja ljudi koji žele da potčine pravdu politici".

 

Ministar pravde Tudorel Toader tražio je da se Kovesi smeni jer "nije za taj posao" ali je regulatorno telo za pravosuđe zahtev odbacilo. Poslednju reč daće Joanis ali se ne očekuje da podrži ministra.

 

Kako pišu EURACTIV.com i Rojters, Toader je optužio Kovesi da je prekoračila svoja ovlašćenja i pokvarila imidž zemlje u inostranstvu.

 

Kovesi, koja vodi DNA od 2013, rekla je i da je njena služba uvela nove mehanizme za istraživanje optužbi za neprofesionalizam ili nelegalnih radnji u tužilaštvu. U 2017. su otpuštena dva tužioca.

 

Rumunsko pravosuđe i dalje je pod specijalnim nadzorom Evropske unije a Rumunija je jedna od najkorumpiranijih članica EU.

 

Vladajuće socijaldemokrate 2017. su pokušavale da dekriminalizuju neka koruptivna dela, što je rezultiralo najvećim protestima na ulicama rumunskih gradova od kraja komunizma.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP