Predsednik Rumuniije Klaus Johanis mogao bi da zameni Donalda Tuska na mestu predsednika Evropskog saveta po isteku njegovog mandata u decembru 2019. godine. Johanisove ambicije, ipak, nisu tako jasne u ovom trenutku, piše rumunski informativni sajt hotnews.ro, pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu.

 

Očekuje se da se Johanis ponovo kandiduje za predsednika Rumunije u novembru 2019, mada još nije pokazao tu nameru.

 

"Ako Mišel Barnije, glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit, postane predsednik Evropske komisije 2019, Johanis ima najveće šanse u Evropskom savetu", citirao je rumunski vebsajt izvora u Briselu. Iz kancelarije rumunskog predsednika nisu želeli da komentarišu.

 

Na konačnu odluku u velikoj meri će uticati rezultati izbora za Evropski parlament 2019. Tu, navodi portal, "neće biti velikih iznenađenja", jer se očekuje da najviše mesta dobije Evropska narodna partija, stranka desnog centra.

 

Rumunski predsednik sada nije član nijedne političke partije, ali ima svoje političke korene u partijama desnog centra, što ga čini potencijalnim kandidatom.

 

Johanis je kao predstavnik Demokratskog foruma Nemaca u Rumuniji 2000. izabran za gradonačelnika Sibinja. Iako je nemačka populacija, nekada većinska u Sibinju, postala manjina u tom gradu, Johanis je pobeđivao na lokalnim izborima još tri puta.

 

Nacionalnoj liberalnoj partiji, povezanoj s Evropskom narodnom partijom, pridružio se 2013. i godinu dana kasnije postao njen lider.

 

Sibinj se danas često pominje u okviru napora za reformisanje Evropske unije i evrozone. "Put ka ujedinjenijoj, jačoj i više demokratskoj Uniji" naziva se i "putem u Sibinj".

 

U tom gradu će u maju 2019. biti održan samit EU, poslednji za vreme mandata predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji Sibinj naziva njegovim nemačkim imenom, Hermanštadt.

 

Rumunski izvor s dugim iskustvom u Briselu izjavio je za EURACTIV.com da bi Johanis bio dobar izbor za naslednika Tuska, imajući u vidu da je Rumun, ali takođe "germanski" i da predstavlja istok EU koji obično nije dovoljno predstavljen u institucijama Unije. Johanis takođe govori nemački, engleski i francuski jezik.

 

"Za Johanisa, 'Put u Sibinj' bi mogao da bude početak njegovog puta u Brisel", rekao je neimenovani izvor.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Predsedništvo Rumunije