Predsednik SAD Donald Tramp uveo je carine na čelik i alumunijum uprkos upozorenjima svojih saveznika kod kuće i u inostranstvu da bi takav potez mogao da dovede do globalnog trgovinskog rata. EU čeka pojašnjenje Vašingtona da li će i ona biti pogođena novim nametima i upozorava da bi mogla da uvede recipročne mere. Evropski poljoprivrednici strahuju da bi spor mogao da se proširi i na njihove proizvode i nanese veliku štetu tom sektoru.

 

U oštrom zaokretu od višedecenijske politike SAD ka otvorenijoj i manje regulisanoj trgovini, Tramp je saopštio da uvodi carine od 25% na uvoz čelika i 10% na uvoz aluminijuma, ocenivši da su SAD "opustošene agresivnom spoljnotrgovinskom praksom".

 

"To je zaista napad na našu zemlju", rekao je Tramp.

 

Pozivajući se na razloge nacionalne bezbednosti, Tramp je rekao da je uvođenjem taksi ispunio predizborno obećanje.

 

Carine, koje će početi da se primenjuju za 15 dana, neće se odnositi na Kanadu i Meksiko, a drugi bliski američki partneri takođe mogu da pregovaraju o izuzeću.

 

Uvođenje carina je odmah izazvalo protest trgovinskih partnera Evropske unije i Brazila, a očekuju se i uzvratne mere Kine i drugih ekonomskih sila.

 

Vratite fabrike u SAD

 

Američki predsednik je rekao da bi za kompanije najbolje bilo da svoje fabrike i topionice prebace u SAD, ističući da je domaća proizvodnja metala od suštinske važnosti za nacionalnu bezbednost.

 

"Ako ne želite da platite porez, prebacite svoje fabrike u SAD", rekao je Tramp u Beloj kući, gde je u prisustvu radnika industrije čelika potpisao uredbu o carinama.

 

Njegova odluka naišla je na protivljenje vodećih biznismena i istaknutih članova Republikanske partije, koji strahuju da bi druge zemlje mogle da uzvrate istim merama i tako oštete američku ekonomiju, prenosi EURACTIV.com.

 

Neke demokrate su pohvalile Trampov potez, a senator Džo Mančin ocenio je da je bilo "krajnje vreme da se odbrane američki interesi, bezbednost i radnici u globalnoj ekonomiji i da je to upravo ono što je predsednik predložio tim carinama".

 

Pravi prijatelji

 

Kanada, najveći izvoznik čelika i aluminijuma u SAD, kao i Meksiko biće izuzeti od novih mera. Tramp je rekao da te dve zemlje mogu biti trajno izuzete ako tekući pregovori o izmenama Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) budu uspešni.

 

Zvaničnici Kanade i Meksika su, međutim, odbacili omgućnost povezivanja carina sa pregovorima o sporazumu NAFTA, insistirajući da su to dva odvojena pitanja.

 

Tramp je rekao i da bi Australija mogla da bude izuzeta kao "velika zemlja" i "dugoročni partner".

 

Američki predsednik je ponovo kritikovao neke saveznike, posebno izdvojivši Nemačku.

 

"Imamo neke prijatelje i neke neprijatelje koji su nas veoma iskorišćavali tokom godina u trgovini i vojsci", kazao je Tramp.

 

EU traži izuzeće

 

Evropska komesarka za trgovinu Sesilja Malmstrem izjavila je 9. marta da cela EU treba da bude isključena iz primene carina kao "bliski saveznik" i da će tražiti pojašnjenje od Vašingtona.

 

Malmstrem je upozorila da ako pitanje ne bude rešeno na bilateralnom nivou ili u okviru Svetske trgovinske organizacije, EU će morati da zaštiti svoju industriju merama kojima će povratiti ravnotežu, prenosi Asošiejted pres.

 

EU je posvećena otvorenoj globalnoj trgovini i saradnji s Vašingtonom na rešavanju problema prezasićenosti svetskog tržišta čelika, rekla je komesarka, odbacujući Trampove tvrdnje da su carine potrebne radi zaštite nacionalne bezbednosti SAD.

 

"Mi smo prijatelji, saveznici. Radimo zajedno. Ne možemo nikako biti pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD, tako da i dalje tražimo da budemo izuzeti", rekla je Malmstrem.

 

Najveće evropsko udruženje proizvođača čelika EUROFER saopštio je da su Trampovi razlozi za uvođenje carina apsurdni, upozorivši da bi mogli da koštaju Evropu desetine hiljada poslova.

 

EU je 2017. izvezla oko 5,5 miliona tona čelika, a proizvođači su zabrinuti da bi, pored smanjenja izvoza, mogli da budu suočeni i s velikim porastom uvoza čelika u EU iz drugih zemalja.

 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će evropski lideri o tom pitanju razgovarati na samitu 22. i 23. marta.

 

Strah od eskalacije

 

Evropski poljoprivrednici su zabrinuti da će trgovinski spor EU i SAD eskalirati i da će se na meti Vašingtona naći poljoprivredni proizvodi, saopštila je organizacija Kopa-Kožeka Euraktivu.

 

EU je najavila "čvrst, ali proporcionalan odgovor", a Kopa-Kožeka je navela da su među proizvodima koje pominje EU pasulj, pirinač, kukuruz, brusnice, sok od pomorandže, puter od kikirikija, cigare i cigarete, u vrednosti od gotovo tri milijarde evra.

 

Poljoprivrednici iz zemalja EU stalno su se žalili da poljoprivreda plaća visoku cenu zbog politike, kao što je u slučaju embarga na proizvode iz Rusije, što je stavilo dodatan pritisak na evropska poljoprivredna tržišta.

 

Generalni sekretar organizacije Peka Pesonen upozorio je da bi spor mogao da zada težak udarac američkim i evropskim poljoprivrednim sektorima i da je to "poslednja što im treba".

 

Odgovor Azije

 

Kina, koja proizvodi polovinu svetskog čelika, ali nije među prvih 10 snabdevača SAD tom sirovinom, saopštila je da će proceniti štetu koju će napraviti uvođenje carina i da će "čvrsto braniti svoja legitimna prava i interese".

 

Ministarstvo trgovine je saopštilo da će carine "ozbiljno uticati na normalni poredak međunarodne trgovine".

 

Kineska udruženja u industriji čelika i metala tražili su od vlade uzvratne mere, navodeći uvoz nerđajućeg čelika, uglja, poljoprivrednih proizvoda i elektronike.

 

Japan, šesti po veličini izvoznik čelika u SAD, takođe je ocenio da će takve mere imati ozbiljne posledice na ekonomske odnose dve zemlje, kao i na svetsku ekonomiju.

 

Južnokorejski zvaničnik je rekao da će carine uticati na pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazum sa SAD koji su u toku.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP