Predsednik Slovačke Andrej Kiska, predsednik slovačkog parlamenta Andrej Danko i premijer Robert Fico obavezali su se 9. marta, na sastanku povodom duboke političke krize posle ubistva mladog slovačkog novinara i njegove verenice, da će učiniti sve da se protesti i kriza u Slovačkoj politički ne zloupotrebe. Širom Slovačke se ponovo planiraju masovni protesti kojima se traži istraga ubistva i ostavke korumpiranih političara. Bezbednosne snage upozoravaju da bi demonstracije mogle da se zloupotrebe i da se pretvore u nerede.

 

Trojica najviših zvaničnika, prema priznanju Danka, nisu bili u stanju da se dogovore i usvoje zajedničku kratku deklaraciju, kako se očekivalo, ali su se sva trojica složila da imaju istu iskrenu želju - da se u slovačkom društvu očuva red i mir.

 

"Razmotrili smo sve aktualne političke teme. Iskrena nam je želja da se u društvu očuva mir i učinićemo sve u okviru naših nadležnosti da se spreče političke zloupotrebe događaja poslednjih dana", saopštio je predsednik parlamenta novinarima pred koje je izašao zajedno sa šefom države i premijerom.

 

Slovački mediji pozivajući se na nezvanične izvore javljaju da je zajednička deklaracija pala u vodu, jer je premijer Fico iz predloga želeo da izbaci obavezu sve trojice najviših zvaničnika da prestanu da šire teorije zavere da iza protesta stoji inostranstvo i američki finansijer i filantrop Džordž Soros.

 

Širom Slovačke i ispred slovačkih ambasada u nekim zemljama širom sveta 9. marta se, posle nedelju dana, ponovo održavaju protesti "Za pristojnu Slovačku" na kojima desetine hiljada Slovaka zahtevaju da se istraži, u saradnji sa međunarodnim ekspertima, zašto je ubijen Kucijak i njegova verenica Kušnirova krajem februara.

 

Demonstranti takođe traže da ostavke podnesu i budu kažnjeni političari ogrezli u korupciju i upleteni u poslove sa slovačkim podzemljem i italijanskom mafijom na istoku te zemlje.

 

Protest za Jana i Martinu nazvan počeo je protestnom šetnjom u Sidneju u Australiji, a slovački državni univerziteti i neke privatne visoke škole izašle su u susret zahtevima studenata i otkazale nastavu, kako bi studenti mogli da izađu na proteste.

 

Najveći protest očekuje se u Bratislavi, gde se pre nedelju dana na prvim demonstracijama okupilo 25.000 ljudi.

 

Ocenjuje se da protesti u 40 gradova širom Slovačke lako mogu da postanu najmasovniji od "plišane revolucije" 1989. godine.

 

Premijer Fico koji je prethodnih dana optužio opoziciju i demonstrante da u režiji i za pare Sorosa pokušavaju da izvedu prevrat i destabilizuju Slovačku sazvao je državni Savet bezbednosti i upozorio da se navodno sprema zloupotreba protesta, nasilje i napadi na slovačke institucije, a kao dokaz za to pomenuo je da je policija u grmlju blizu sedišta vlade našla spremne kamenice.

 

Demonstrante je upozorio i šef policije Tibor Gašpar rekavši da ima nagoveštaja da će huligani slovačkih fudbalskih klubova pokušati da mirne demonstracije pretvore u nerede.

 

Organizatori protesta, kolege i prijatelji ubijenog novinara i srednjoškolci, koji su prošle godine organizovali nekoliko pohoda protiv korupcije, apelovali su na sve u Bratislavi da ostanu isključivo na Trgu Slovačkog narodnog ustanka i da ne kreću u šetnju Bratislavom nakon završetka protesta, da na provokacije ne reaguju i da sarađuju sa policijom koja je tu da ih zaštiti.

 

Mladi, koji su posle brutalnog ubistva novinara izveli Slovake na ulice, pokazali su i račun kako bi dokazali da proteste finansiraju sami Slovaci, manjim sumama od po 20, 30 evra, a ne Soros, i odbili su učešće političara opozicije, tako da će govornicu prepustiti predstavnicima novinara, učiteljima, predstavnicima crkava koje su podržale protest, bolničarkama, lekarima i aktivistima nevladinih organizacija.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP