Austrija planira da iskoristi predstojeće predsedavanje EU u drugoj polovini 2018. godine da fokus Unije izmesti sa raspoređivanja izbeglica u članicama na zadržavanje budućih talasa migranta izvan spoljnih granica EU, najavio je kancelar te zemlje Sebastijan Kurc. Među prirotetima predsedavanja biće i unapređenje evropske konkurentnosti, kao i rad na pristupanju EU zemalja Zapadnog Balkana, posebno Srbije i Crne Gore.

 

Kurc vlada u koaliciji sa anti-imigrantskom Slobodarskom partijom i Austrija je jedina zapadnoevropska zemlja sa partijom krajnje desnice u vladi nakon izbora 2017. kojima je dominiralo pitanje evropske migrantske krize.

 

Austrija će 1. jula preuzeti rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU od Bugarske.

 

EU je duboko podeljena po pitanju imigracije i članice sa istoka bloka poput Poljske i Mađarske odbijaju da prime izbeglice u skladu sa sistemom preraspodele.

 

Kurc, koji ima tvrd stav o imigraciji, obećao je da će iskorisiti dobre odnose sa tim zemljama, posebno Mađarskom, da približi stavove dve strane.

 

"Naš cilj je sasvim jasan - da u Evropi ne treba da postoji sukob oko preraspodele (izbeglica) već treba izmestiti fokus na obezbeđenje spoljnih granica", rekao je 9. marta kancelar na konferenciji za štampu na kojoj je govorio o prioritetima austrijskog predsedavanja EU, preneo je Rojters.

 

Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka više puta su odbile zahteve Brisela i zapadnih članica EU da prime deo od stotina hiljada izbeglica, uglavnom muslimana, koji su od 2015. stigli u EU.

 

Sukob po pitanju migranata potkopava poverenje među članicama bloka i slabi jedinstvo EU, piše EURACTIV.com.

 

Austrija sa Kurcom na čelu ne poziva istočne članice EU da preuzmu svoj deo tereta već krtikuje debate o kvotama za izbeglice i zalaže se za novi sistem.

 

Kurc kaže da nema smisla raspravljati se oko sadašnjeg sistema kvota jer ga članice sa istoka ne prihvataju.

 

Kancelar Austrije zalaže se za sistem po kome će migranti spaseni na Mediteranu biti vraćani u Afriku a ne dovođeni u Evropu i takođe traži da se zaustavi ilegalna imigracija.

 

Za vreme prethodne vlade Austrija se udružila sa Višegradskom grupom i Srbijom i Makedonijom da zaustavi priliv izbeglica preko tzv. Balkanske rute, što je suprotno politici EU.

 

Proširenje i dalje među prioritetima

 

"Zaštita (granica) sama po sebi neće rešiti problem migracije ali je odlučujuće pitanje šta se dešava sa sa ljudima nakon što ih spasu - da li ih dovode u centralnu Evropu ili ih vraćaju u zemlju porekla ili u druge bezbedne regione", kazao je Kurc.

 

Na pitanje koje rešenje ima na umu, Kurc je rekao da je jedna mogućnost proširenje mandata Fronteksa, granične agencije EU, ali da postoje i druge i da će sve zvisiti od razgovora lidera na različitim događajima, uključujuči samit o migraciji i bezbednosti 20. septembra.

 

Među prirotetima predsedavanja EU Austrije je i unapređenje evropske konkurentnosti, kao i rad na pristupanju EU zemalja Zapadnog Balkana, posebno Srbije i Crne Gore, rekao je austrijski kancelar.

 

Kurc je kazao i da se nada da će blok napredovati na putu da obezbedi da internet kompanije, poput Fejsbuka i Gugla, plate veće poreze na profit u zemljama u kojima te profite i prave.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/Sinhua