Slovački predsednik Andrej Kiska pristao je na ponudu premijera Roberta Fica da se duboka kriza u Slovačkoj povodom ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice reši tako što bi Fico podneo ostavku. Kiska je sastavljanje nove vlade poverio bivšem ministru prosvete i nekadašnjem predsedniku Parlamenta Peteru Pelegriniju iz vladajuće partije SMER. Organizatori protesta Za pristojnu Slovačku poručili su da im smena premijera i nekoliko ministara nije dovoljna i traže vanredne izbore.

 

"Predsednik Kiska pristao je na to da nakon najavljene ostavke Fica predloži novog premijera iz stranke SMER. Svih 14 poslanika Mosta-Hid potpisalo je podršku takvoj novoj vladi", saopštio je 15. marta Bela Bugar, lider stranke slovačkih Mađara Most-Hid, najmanjeg partnera u vladi.

 

Još pre predsednika, opozicije i desetina hiljada ljudi na demonstracijama za pristojnu Slovačku i nezavisnu istragu ubistva novinara upravo je Bela Bugar kao lider najmanjeg partnera u vladi postavio ultimatum premijeru Ficu da izgubljeno poverenje Slovaka u državu i skandal da u Slovačkoj, članici EU, može da bude ubijen novinar zbog onog što piše, može da se reši samo hitnim ostavkama, pre svega ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka i temeljnim izmenama u vladi.

 

Organizatori protesta Za pristojnu Slovačku, koji su na Trg slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi uspeli u pohodu solidarnosti sa novinarima a protiv bahate korumpirane vlasti da izvedu 2. i 9. marta desetina hiljada Slovaka, najviše od Plišane revolucije, saopštili su da im ostavka i nova vlada koju je najavio Fico više nije dovoljna i da traže vanredne izbore.

 

"Uveren sam da ostavka i nova vlada mogu da smire napetu situaciju. To je ono što su tražili organizatori protesta", kazao je Bela Bugar.

 

Organizatori protesta, prijatelji ubijenog novinara i njegove kolege i mladi koji su 2017. uspešno organizovali pohode protiv korupcije u Slovačkoj, pozvali su međutim Slovake da i narednog petka izađu na proteste u Bratislavi i ukupno 30 gradova u Slovačkoj i pred slovačke ambasade u svetu.

 

"Robert Fico, Andrej Danko a posebno Bela Bugar svojom odlukom prevarili su i ponizili celu građansku javnost. Nastojanje da po svaku cenu zadrže vlast dokaz je da žele da počiste pod tepih sve korupcionaške afere. Afere o kojima je pisao ubijeni novinar Jan Kucijak", saopštili su organizatori i najavili da se protesti nastavljaju dok se Slovaci ne izbore za vanredne parlamentarne izbore.

 

Vladajuća koalicija i Fico odluku da nastave sa drugim premijerom i sa promenjenom najmanje trećinom ministara pravdaju potrebom da se vanredni izbori ne održe u haosu i uzavreloj atmosferi jer bi to ugrozilo stabilnost Slovačke.

 

Najnovije ankete raspoloženja birača agencije Fokus pokazuju da najviše političkih poena kod Slovaka u sadašnjoj krizi osvajaju nacionalisti i ekstremisti iz Narodne stranke Naša Slovačka Marijana Kotlebe koje predsednik Kiska otvoreno naziva fašistima i, kao i premijer Fico, bojkotuje ih a koji se sada bliže granici od 10% poverenja birača u odnosu na 8% koliko su osvojili na parlamentarnim izborima 2016.

 

Peter Pelegrini je predsedniku Kiski doneo potpise 79 od ukupno 150 poslanika Narodne skupštine Slovačke koji su spremni da podrže nastavak dosadašnje vladajuće koalicije socijalista iz Ficovog SMER-a s Narodnom strankom i predstavnicima slovačkih Mađara, da bi se izbegli prevremeni izbori.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP